Petrom anunţă noi descoperiri de petrol într-o zonă de mică adâncime din Marea Neagră

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră românească, anunţă forarea cu succes a unei sonde de explorare într-un perimetru de mică adâncime din Marea Neagră, unde testele indică o producţie de 1.500-2.000 de barili de ţiţei pe zi.
Ionela Marcu
16 iul. 2014, 09:04
Petrom anunţă noi descoperiri de petrol într-o zonă de mică adâncime din Marea Neagră

Sonda de explorare Marina 1 a fost forată la circa 60 de kilometri de ţărm, în Perimetrul XVIII Istria, la o adâncime de aproximativ 2.150 de metri sub fundul mării, informează Agerpres. În zona respectivă, adâncimea apei este de circa 50 de metri.

Primele estimări rezultate din testele de producţie indică o producţie potenţiala pe sondă de 1.500 – 2.000 de barili echivalent petrol (bep)/zi. Costurile pentru forajul sondei de explorare s-au ridicat la circa 19 milioane euro. După finalizarea testelor, sonda de explorare Marina 1 va fi cimentată şi abandonată.

Citeşte şi Ameninţarea INVIZIBILĂ din Marea Neagră: Super-arma testată de Rusia

În următoarele luni, OMV Petrom va evalua rezultatele obţinute cu ajutorul sondei Marina 1 în vederea dezvoltării şi punerii în producţie a zăcământului, în cazul în care se constată viabilitatea comercială a acestuia.

Pentru exploatarea zăcământului va fi necesară dezvoltarea infrastructurii aferente, inclusiv forajul sondelor de producţie.

Producţia din descoperirea Marina – dacă aceasta va fi declarată comercială – ar putea începe în următorii 3 – 4 ani.

De asemenea, reprezentanţii OMV Petrom spun că investiţiile necesare dezvoltării zăcământului sunt estimate la peste 100 milioane euro.

Citeşte şi Număr record de nave NATO în Marea Neagră pentru ultimele decenii, susţine Moscova

„Marea Neagră este o zonă foarte importantă pentru OMV Petrom, o zonă în care există în continuare potenţial pentru noi descoperiri. În prezent, producţia din zona de mică adâncime a Mării Negre reprezintă circa 18% din producţia totală de hidrocarburi a companiei în România. Avem o istorie de peste 40 de ani în explorarea şi exploatarea hidrocarburilor din zona de mică adâncime a Mării Negre şi vom continua să investim în dezvoltarea segmentului offshore”, a declarat Gabriel Selischi, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil de Explorare şi Producţie.

Petrom subliniază faptul că acest comunicat de presă conţine afirmaţii anticipative. „Afirmaţiile anticipative pot fi identificate prin cuvinte ca „anticipează”, „intenţionează”, „planifică”, „caută”, „crede”,”estimează”, „aşteaptă”, „potenţială” şi orice referinţe similare la perioade viitoare. În timp ce afirmaţiile anticipative sunt bazate pe estimări sau analize făcute de către noi şi pe care le considerăm rezonabile având în vedere circumstanţele, măsură în care rezultatele efective şi evoluţiile vor atinge aşteptările şi predicţiile noastre depinde de un număr de riscuri şi incertitudini care pot determina că rezultatele efective, performanţe şi situaţia financiară să difere substanţial de aşteptările noastre. Orice afirmaţie anticipativă din acest comunicat de presă este valabilă numai pentru dată la care este făcută. Factori sau evenimente care pot determina ca rezultatele efective să fie diferite pot apărea şi nu este posibil să anticipăm toţi aceşti factori sau evenimente. Nu ne asumăm obligaţia de a face publică orice actualizare a afirmaţiilor anticipative că urmare a unei informaţii noi, evoluţii viitoare sau altui eveniment, cu excepţia situaţiei în care o astfel de actualizare este cerută de lege”, susţine OMV Petrom.

Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a fost demarată încă din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producţie pe mare a început în anul 1987.

OMV Petrom are în exploatare cinci zăcăminte: Pescaru, Lebăda Est, Lebăda Vest, Sinoe şi Delta. Acestea au o producţie cumulată de circa 31.000 de bep/zi.

Totodată, OMV Petrom colaborează cu americanii de la ExxonMobil pentru explorarea perimetrului de mare adâncime Neptun, unde o primă sondă a identificat un potenţial zăcământ de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi, iar producţia este estimată să demareze în 2019 – 2020.

Săptămâna trecută, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a precizat într-un comunicat de presă că în următoarea perioadă am putea asista la noi descoperiri de petrol şi gaze.

„Sutele de milioane de euro investite în ultimul timp ar putea genera în următoarele zile, săptămâni sau luni noi descoperiri de ţiţei sau gaze naturale”, a declarat el, joia trecută, citat într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

DailyBusiness
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Horia Ivanovici – Dumitru Dragomir, schimb de replici incendiar după dezmățul de la Beach, Please: „Selly, tu dormi bine? Doar bani, bani, bani, n-ai și tu niciun pic de moralitate?” / „Derbedei! Trebuie arestați!”
Capital.ro
UE schimbă regulile. România trebuie să verifice vârsta pe internet. NU toți românii vor mai avea acces
Playtech.ro
Orașul din România care a fost capitala a trei țări. Locul era cunoscut drept „Orașul de Aur”
DailyBusiness
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
Adevarul
Cine este Iulia Sviridenko, propusă de Zelenski pentru funcția de premier. Cariera discretă a unei tehnocrate cu influență în cercul prezidențial
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
Românii n-au avut noroc. Majorarea TVA putea fi evitată
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Accidentul aviatic din India ar fi fost provocat intenționat de pilot. Acesta ar fi suferit după moartea mamei sale
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
Doliu în televiziune. S-a stins cel mai iubit și celebru prezentator: Am fost uniți în jurul lui
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
O nouă lovitură pentru șoferi! Amenzi de 607 lei pentru viteză prea mică
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia