Pfizer, anunţ important pentru toţi cei care s-au vaccinat cu două doze. De vină este varianta Delta

Pfizer caută să obţină aprobarea FDA pentru a treia doză de vaccin anti-Covid, având în vedere răspândirea variantei Delta.

09 iul. 2021, 08:33
Pfizer, anunţ important pentru toţi cei care s-au vaccinat cu două doze. De vină este varianta Delta

Pfizer caută să obţină în următoarea lună aprobarea organismului american de reglementare a medicamentelor, FDA, pentru a treia doză a vacinului său anti-Covid, a declarat cercetătorul principal joi, pe baza dovezilor existenţei unui risc mai mare de reinfectare după 6 luni de la inoculare şi a răspândirii tot mai mari a variantei Delta a coronavirusului.

Alianţa Pfizer intenţionează să solicite ″în următoarele săptămâni″⁣ autorizarea pentru o treia doză din vaccinul său împotriva COVID -19, în special în Statele Unite şi Europa, au declarat companiile într-un comunicat, relatează AFP.
Această doză de rapel este destinată să ofere o protecţie imunitară sporită persoanelor deja vaccinate cu primele două doze.

″Pfizer şi BioNTech au constatat rezultate încurajatoare ale unor teste în curs pentru o a treia doză din vaccinul actual″⁣, au explicat companiile care ″intenţionează să transmită aceste date către FDA, EMA şi alte autorităţi de reglementare în următoarele săptămâni″⁣, au adăugat sursele citate, referindu-se la Agenţiile americană şi europeană a medicamentelor.

″Date preliminare ale studiului arată că o doză de rapel administrată la 6 luni după a doua doză are un profil de toleranţă coerent, provocând niveluri ridicate de anticorpi neutralizanţi″⁣ împotriva virusului, inclusiv împotriva variantei Beta, apărută în Africa de Sud.

Aceste niveluri sunt ″de cinci până la 10 ori mai mari″⁣ decât cele observate după primele două doze.

Prim-ministrul Franței, Jean Castex, a declarat că cetățenii țării vor avea nevoie de o a treia doză de vaccin. Acesta susține că oamenii care s-au vaccinat la începutul campaniei ar trebui injectați încă o dată. Totodată, ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran susține anunțul premierului.

Eficacitatea vaccinului Pfizer a scăzut cu 30% în Israel. Tulpina Delta este rezistentă la serurile de pe piaţă, cazurile de infectare sunt în creştere

Jean Castex, premierul francez, a spus că „fără îndoială” va fi nevoie de o a treia doză de vaccin pentru persoanele vulnerabile, relatează LCI.

El a făcut această declarație în cadrul unui discurs la congresul anual al Orașelor din Franța. Jean Castex insistă asupra faptului că persoanele vulnerabile vor trebui imunizate pentru a treia oară. În același timp, el susține că oamenii care s-au vaccinat la începutul campaniei ar trebui injectați încă o dată

Jean Castex, premierul Franței: „Fără îndoială, va fi necesară o a treia doză de vaccin pentru cei vulnerabili. Și pentru cei care s-au vaccinat primii; imunizarea a avut loc devreme și vom avea nevoie de a treia doză pentru că sistemele imunitare sunt slăbite. Vaccinarea ne protejează de formele severe ale bolii. Vaccinarea este singura noastră armă împotriva acestor variante.”

Aceste aspecte au fost subliniate și de către ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran. Până acum, aproximativ 52% din populația totală a Franței a fost vaccinată cu cel puțin o doză.

Pfizer, anunţ important pentru românii care au făcut două doze

Unii experți consideră că, deși în cele din urmă ar putea fi nevoie de a treia doză, nu a trecut suficient timp pentru a spune cînd va fi necesară a treia doză. Ei spun că natura schimbătoare a virusului este o variabilă care face dificilă o prognoză privind necesitatea unei a treia doze a vaccinului.

„Acum poate fi prea devreme pentru a spune cu exacitate dacă o a treia doză de rapel va fi necesară până în toamnă”, afirmă dr. Nirav Shah.

„Va trebui să ne ghidăm de epidemiologie și de ceea ce se întâmplă cu virusul. Așa cum am făcut în ultimul an, va trebui să ne adaptăm în funcție de ceea ce se întâmplă”, a menționat dr. Robert Atmar, expert în boli infecțioase de la Baylor Vaccine Research Center.

Institutul Național pentru Sănătate al SUA a început să testeze în aprilie mai multe oferte din partea Moderna, pentru utilizarea unei a treia doze de vaccin. Aceasta ar urma să crească protecţia imunitară, în contextul temerilor crescute legate de apariția unor variante noi ale virusului, printre care cea africană.