Phenianul a anunţat eliberarea unui pastor canadian care fusese condamnat pe viaţă

Coreea de Nord a anunțat miercuri că a eliberat, din motive medicale, un pastor canadian care ispășea o condamnare pe viață, transmit AFP și Yonhap, citând o știre a agenției oficiale nord-coreene KCNA, în timp ce la Phenian se află o delegație guvernamentală canadiană pentru a evoca acest caz.

09 aug. 2017, 12:24
Phenianul a anunţat eliberarea unui pastor canadian care fusese condamnat pe viaţă

Lim Hyeon-su, în vârstă de 61 de ani, pastor canadian de origine coreeană, era încarcerat din ianuarie 2015, când a intrat pe teritoriul Coreii de Nord via China, cu o misiune umanitară.

Potrivit agenției nord-coreene, el a fost pus în libertate din motive medicale, în conformitate cu decizia Tribunalului Central.

În luna decembrie, cea mai înaltă instanță de la Phenian l-a condamnat la închisoare pe viață și muncă forțată, pentru ‘comploturi subversive’ împotriva regimului nord-coreean, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Un prim-ministru avertizează: Un conflict cu Phenianul ar fi DEVASTATOR

Eliberarea pastorului survine la o zi după sosirea în Coreea de Nord a unei delegații guvernamentale canadiene, condusă de Daniel Jean, consilier de securitate națională și trimis special al premierului Justin Trudeau.

Pastorul Lim a întreprins peste 100 de călătorii în Coreea de Nord pentru acțiuni umanitare începând din 1997.

Familia sa a cerut guvernului canadian să-și sporească eforturile vizând eliberarea pastorului, după ce studentul american Otto Warmbier a fost eliberat în stare de comă de autoritățile nord-coreene în iunie, după 17 luni de detenție, tânărul încetând din viață la câteva zile după evacuarea sa medicală în SUA.