Phenianul are uraniu suficient pentru fabricarea a şase bombe nucleare pe an

Coreea de Nord va avea suficiente materiale pentru producerea a 20 de bombe nucleare în total, până la sfârşitul anului 2016, în urma intensificării programului de purificare a uraniului şi a stocului existent de plutoniu, potrivit experţilor, citaţi de site-ul agenţiei Reuters.

14 sept. 2016, 20:16
Phenianul are uraniu suficient pentru fabricarea a şase bombe nucleare pe an

Pentru o perioadă de zece ani, statul nord coreean a încălcat sancţiunile impuse de ONU dezvoltând o metodă de îmbogăţire a uraniului şi permiţând funcţionarea unui program nuclear autosuficient ce poate produce şase bombe nucleare pe an.

Adevărata capacitate nucleară a statului izolat şi rezervat este imposibil de verificat. După cel de-al cincelea test nuclear, Coreea de Nord se pregăteşte de un altul.

Proiectul de îmbogăţire a uraniului s-a extins semnificativ şi probabil poate produce până la 150 de kilograme de uraniu pe an, a declarat Siegfried Hecker, expert în programul nuclear nord-coreean.

Cantitatea este suficientă pentru a produce aproximativ şase bombe nucleare pe an, a declarat în cadrul unui raport Hecker, care a vizitat reactorul nuclear de la Yongbyon, în anul 2010.

Citeşte şi Nu a fost identificată nicio urmă de contaminare după testul nuclear din Coreea de Nord

Estimativ, Coreea de Nord are suficient material pentru a produce 20 de bombe nucleare în total până la sfârşitul anului 2016.

Se estimează că rezerva de plutoniu deţinută de statul nord-coreean este de aproximativ 40 de kilograme. Dar Hecker a numit programul nord-coreean de îmbogăţire cu uraniu „un factor neprevăzut” din cauza faptului că experţii occidentali nu cunosc cât de avansat este acesta.

Expertizele şi estimările au fost făcute pe baza indicatorilor imaginilor văzute din satelit.