Phenianul continuă să-şi desfăşoare activitatea nucleară

Phenianul îşi continuă activitatea de cercetare nucleară, în ciuda angajamentului luat cu prilejul summit-ului istoric din Singapore privind denuclearizarea peninsulei, a declarat, miercuri, site-ul de monitorizare al Nordului.

27 iun. 2018, 09:01
Phenianul continuă să-şi desfăşoare activitatea nucleară

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a promis să „acționeze” în acest scop, în timpul întâlnirii sale istorice cu președintele american Donald Trump, pe 12 iunie, ce a avut loc în orașul-stat. Cu toate acestea, denuclearizarea peninsulei nu a fost clar definită. Summitul nu a dus la un calendar clar privind dezmembrarea arsenalului nuclear din Coreea de Nord.

În cadrul summmit-ului istoric din Singapore, preşedintele american Donald Trump a declarat că procesul va începe imediat, dar nu există nici acum un calendar clar în acest scop, potrivit Belga.

Imagini recente prin satelit arată nu numai că operațiunile sunt în curs de desfășurare în Yongbyon, principalul centru nuclear al Coreei de Nord, dar și că Nordul efectuează lucrări de infrastructură acolo. „Imaginile satelitului privat, din data de 21 Iunie,  arată exact contrariul, adică Phenianul îmbunătățeşte infrastructura Centrului de Cercetare Științifică din Yongbyon care se desfăşoară într-un ritm rapid”, a declarat site-ul Coreei de Nord, 38 de Nord.

Citeşte şi SUA îi vor transmite Phenianului un CALENDAR cu CERINŢE SPECIFICE privind programul denuclearizării

Potrivit aceleiaşi surse „operațiunile continuă” într-o uzină de îmbogățire a Uraniului și în mai multe facilități noi, inclusiv un birou de inginerie și un drum de acces care duce la situl unde se află un reactor nuclear.

Cu toate acestea, 38 de Nord susţine că această lucrare „nu ar trebui privită ca fiind relevantă pentru promisiunea nord-coreeană de denuclearizare”.

Luna trecută, Phenianul a detonat Punggye-ri – poligonul-  de teste nucleare, unde au fost efectuate cele şase teste atomice făcute de regimul lui Kim Jong-Un.