Phenianul îşi încordează muşchii: Coreea de Nord vrea să facă şi cel de-al patrulea test nuclear

Regimul comunist din Coreea de Nord, care a făcut săptămâna trecută un nou test nuclear, a anunţat vineri că ar putea să facă mai multe teste de acest gen, invocând "pericolul" pentru securitatea naţională ce ar veni din partea Statelor Unite.

15 feb. 2013, 21:57
Phenianul îşi încordează muşchii: Coreea de Nord vrea să facă şi cel de-al patrulea test nuclear

La rândul lor, SUA au reacţionat şi ele, avertizand Phenianul să se tempereze cu experimentele nucleare, în timp ce vecinii statului stalinist sunt foarte îngrijoraţi de demonstraţiile de forţă tot mai dese ale Coreei de Nord.

Statele Unite au îndemnat Coreea de Nord să se abţină de la „noi acţiuni provocatoare”, în contextul în care regimul stalinist de la Phenian a ameninţat că ar putea efectua noi teste nucleare.

„Coreea de Nord trebuie să evite noi acţiuni provocatoare”, a declarat Victoria Nuland, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, conform ziarului israelian Jerusalem Post.

Regimul de la Phenian a transmis vineri Chinei că pregăteşte încă unul sau două teste nucleare care vor avea loc anul acesta, dacă Statele Unite nu vor iniţia discuţii directe, conform unor surse diplomatice citate de ziarul Huffington Post.

Testele nucleare ar putea coincide cu noi lansări de rachete, adaugă o sursă care are cunoştinţă de discuţiile dintre Beijing şi Phenian. Regimul nord-coreean tocmai a efectuat al treilea test nuclear din istorie marţi, incident condamnat de Naţiunile Unite şi de comunitatea internaţională.

Potrivit sursei citate, testele vor fi efectuate dacă Statele Unite nu vor accepta negocieri directe cu Coreea de Nord şi dacă nu vor renunţa la politica de schimbare a regimului de la Phenian.