Philip Morris International donează Poliției de Frontieră două drone în valoare de aproape 700,000 USD

Philip Morris International (PMI), o companie internațională de top din industria tutunului, finanțează achiziția a două drone tip UAS (sistem de aeronave fără pilot) în valoare de aproape 700,000 de dolari și completează astfel tehnica de supraveghere folosită de Poliția de Frontieră Română pentru combaterea contrabandei. România are peste 2.000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene și există porțiuni importante în zone muntoase și împădurite, în care supravegherea graniţei este dificilă. Cu ajutorul dronelor finanțate prin programul PMI Impact, peste 500 km de graniță supuși încercărilor continue de trecere frauduloasă cu cantități semnificative de produse de contrabandă vor putea fi supravegheați cu o mai mare ușurință.
Alina Costache
17 apr. 2024, 13:18
Philip Morris International donează Poliției de Frontieră două drone în valoare de aproape 700,000 USD
Achiziția noilor echipamente de supraveghere este rezultatul celei de-a treia runde de finanțare a programului PMI IMPACT, inițiativă globală ce sprijină proiecte care au scopul să combată comerțul ilicit și consecințele negative ale acestuia. Obiectivul general al proiectului este de a spori capacitatea autorităților române de detectare a contrabandei la frontierele externe ale UE în vederea identificării și dezmembrării rețelelor infracționale.

Pentru PMI, eliminarea comerțului ilicit, în toate formele sale, rămâne o prioritate de vârf, deoarece acesta subminează eforturile noastre de a construi un viitor fără fum. Astăzi suntem onorați să donăm Poliției de Frontieră două drone de ultimă generație, în valoare de aproape 700.000 de dolari. Acestea vor fi folosite în zonele greu accesibile de la granițele țării, cu scopul combaterii traficului ilicit cu produse, inclusiv cu țigări. Parteneriatul dintre marile companii din industrie și autoritățile de control a dus la scăderea cu 54% a comerțului ilicit în ultimii 8 ani. Cu toate acestea, trendul pe care îl observăm în 2024 este unul îngrijorător: comerțul ilicit a crescut cu 27% în ultimele două luni, semn că nu trebuie să lăsăm niciodată garda jos în ceea ce privește combaterea acestui fenomen infracțional. În acest context, vă puteți baza pe faptul că Philip Morris România va rămâne un partener de încredere al statului român. Este în interesul tuturor să protejăm comerțul legal, care susține, prin taxe și impozite, bugetul de stat al României.”, a declarat Dragoș Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris Romania.

Poliția de Frontieră Română este permanent implicată în acțiuni derulate pe linia combaterii traficului cu produse de contrabandă, rezultatele obținute fiind foarte bune. Astfel, în primele trei luni ale anului, în urma eforturilor susținute ale polițiștilor de frontieră, au fost confiscate aproximativ 600.000 de pachete cu țigări, în valoare de peste 13 milioane lei. Tot în primul trimestru polițiștii de frontieră au mai confiscat 6.200 kg tutun vrac şi 47 kg tutun pentru narghilea. Poliția de Frontieră va continua să se afle în prima linie pentru combaterea contrabandei, țigaretele numărându-se printre cele mai traficate produse la frontierele țării. În lupta împotriva acestui fenomen infracțional ne bucurăm atât de sprijinul celorlalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cât și de al partenerilor instituționali cu care colaborăm pentru a găsi cele mai bune soluții, atât din punct de vedere organizațional și operativ, dar și din punct de vedere tehnic.”, a declarat inspectorul general al Poliției de Frontieră, chestor de poliție Cornel-Laurian STOICA.”

Din 2016, momentul la care a fost lansat proiectul PMI IMPACT, piața ilicită de țigarete a avut o evoluție descendentă, fapt care demonstrează că eforturile susținute și comune ale autorităților în parteneriat cu mediul de afaceri, pot duce la o schimbare în bine și în zona combaterii traficului ilicit. Cu toate acestea, trendul în 2024 nu este unul pozitiv, iar cele mai recente cifre arată o creșterea de 27% în ultimele două luni.

În cadrul primei și celei de-a doua runde de finanțare, PMI a susținut, prin inițiativa globală PMI IMPACT, proiecte care au vizat diferite activități cu un impact durabil asupra comerțului ilicit:

  • Programe de cercetare pentru înțelegerea fenomenul ilicit;
  • Implementarea unor inițiative educaționale pentru a îmbunătăți conștientizarea în rândul publicului;
  • Finanțarea dezvoltării de soluții tehnologice pentru facilitarea demersurilor împotriva comerțului ilicit;
  • PMI a pus la dispoziție 100 de milioane de dolari pentru finanțarea a trei runde de proiecte împotriva comerțului ilicit;
  • Prin PMI IMPACT, s-au alocat până acum 53 de milioane de dolari pentru implementarea a 71 de proiecte în 37 de țări.

Prin PMI Impact, Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii (S.E.L.E.C) a beneficiat de prima rundă de finanțare PMI IMPACT în valoare de peste 1,500,000 de dolari. S.E.L.E.C este singura organizaţie din sud-estul Europei care acţionează în domeniul combaterii criminalităţii transfrontaliere, la nivel operaţional, și care reunește autorităţile cu atribuții de control din cele 11 state membre, printre care și țara noastră.

O a doua rundă de finanțare în valoare de peste 1,200,000 de dolari a fost destinată parteneriatului cu Inspectoratul General al Poliției Române. Acesta a condus la achiziționarea de echipamente de patrulare și detectare a tutunului ilicit, precum și la activități locale de formare și coordonare, cu scopul destrămării rețelelor infracționale de contrabandă de la granițele cu Ucraina, Moldova și Serbia. Până acum, în România, pentru finanțarea proiectelor din cadrul PMI IMPACT au fost investiți peste 3,300,000 de dolari.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Ele sunt cele 4 zodii care primesc avertismente la finalul lunii mai. Alina Bădic dă o veste importantă pentru Tauri
Capital.ro
PROPRIETARII de locuințe din România sunt obligați să facă asta. NIMENI nu poate face excepție de la regulă
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
Noutatea momentului pentru șoferi. Apare taxa pe kilometraj
Adevarul
Povestea șocantă a deţinutului politic „nereeducat“ în temniţele comuniste. Grigore Caraza a murit ucis de un cerşetor
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Aurul din bucătărie. Ce nu știați despre țelină
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
Ce au pățit acești constănțeni, după ce au trecut granița cu Bulgaria ca să-și cumpere țigări cu 14 lei pachetul
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Au apărut cireșele și căpșunile românești, de la micii producători! Cat costă kilogramul în piețele din România
Capital.ro
Reguli obligatorii PENTRU PIETONI. Detaliul din lege pe care aproape NIMENI nu îl știe
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un incendiu izbucnit din senin - VIDEO
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
CREȘTERE de 80% la PENSII pentru 3 milioane de românii. Șeful Casei de Pensii spune CINE se ÎNCADREAZĂ
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'