Piaţa construcţiilor a mai scăzut cu încă 5% faţă de anul trecut

În primele 9 luni ale acestui an au fost începute un număr de 7.200 de construcţii, dintre acestea 1.731 au fost clădiri rezidenţiale, 3.052 de lucrări la clădiri nerezidenţiale, restul lucrărilor reprezentând construcţiile inginereşti.

09 nov. 2011, 08:02
Piaţa construcţiilor a mai scăzut cu încă 5% faţă de anul trecut

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în luna septembrie a acestui an s-a construit mai mult ca în luna similară a lui 2010, dar mult mai puţin raportat la volumul construcţiilor de anul trecut, la nouă luni.

„Până în prezent, comparat cu perioada similară a lui 2011, volumul construcţiilor s-a mai contractat cu încă 5%”, a explicat pentru RTV.net Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii.

Volumul construcţiilor a început să crească puţin la început toamnei. „Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, în luna septembrie a lui 2011 volumul lucrărilor de construcţii a crescut atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,7%, respectiv cu 2,2%”, arată INS.

Cele mai multe proiecte de construcţii au fost începute în acest an pe segmentul construcţiilor nerezidenţiale. În această categorie se regăsesc halele industriale, magazinele, cinematografe, birouri, spaţii administrative.

Pe locul doi se situează construcţiile inginereşti, cu 2.449 de proiecte demarate în acest an. În categoria construcţiilor inginereşti intră drumuri, căi ferate, poduri, aeroporturi, stadioane.

În ultimul an, pe piaţa rezidenţială nu au mai apărut proiecte de anvergură, fapt ce a dus la scăderea numărului construcţiilor. „În septembrie 2011, raportat la septembrie 2010, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale cu 10,6%. La clădirile rezidenţiale şi la construcţiile inginereşti, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 14,5%, respectiv cu 0,2%”, se arată într-un raport al INS.