Piaţa meditaţiilor estimată la 120 milioane de lei pe lună. Autorităţile vor noi reguli pentru profesori

Elevii claselor a VIII-a şi a XII-a sunt pe ultima sută de metri a pregătirilor pentru Evaluare Naţională 2022 şi Bacalaureat 2022. Pentru a obţine note cât mai mari, mulţi dintre elevi au ales să facă meditaţii. Sondajele arată că unul din trei copii români face meditaţii pentru a aprofunda materia predată la şcoală. Ministerul Educaţiei vrea să interzică profesorilor să facă meditaţii cu elevii de la clasă. De asemenea, autorităţile doresc impozitarea veniturilor din meditaţii. 

31 mai 2022, 15:49
Piaţa meditaţiilor estimată la 120 milioane de lei pe lună. Autorităţile vor noi reguli pentru profesori

Autorităţile încearcă să controleze fenomenul meditaţiilor. Ministerul Educaţiei vrea ca legea să-i sancţioneze pe profesorii care dau meditaţii elevilor de la clasele unde predau.

Radu Szekely, consilierul ministrului Sorin Cîmpeanu, a declarat luni la TVR că „nu suntem de acord nici cu ideea de a interzice meditațiile total. (…) Nu vrem să eliminăm o cerință a pieței”.

Citeşte şi: Evaluare Națională 2022. Au început înscrierile. Când şi cum vor fi organizate examenele

Şi Fiscul vine cu noi propuneri prin care încearcă să controleze piaţa meditaţiilor. Mai exact, ANAF vrea ca fiecare profesor care dă meditaţii să deţină casă de marcat pentru a-şi înregistra sumele primite. Propunerea este cu alt mai importantă cu cât potrivit unei analize edupedu.ro, piața meditațiilor este estimată la peste 120 de milioane de lei pe lună.

Studiul “Meditațiile în România: sistem educațional paralel sau complementar?“, realizat de IRES și Societatea Academică din România, lansat anul trecut, a arătat că circa o treime (31%) dintre elevii claselor V-XII fac meditații, iar părinții lor plătesc, în medie, 300 de lei pe lună. Perioada de desfășurare a sondajului a fost martie-aprilie 2021.

Citeşte şi: Schimbări majore în sistemul de educație. Sorin Cîmpeanu: „Se renunță la mediile semestriale și la obligativitatea susținerii tezelor” / Cum va fi stabilită vacanța din februarie + Introducerea programului „Masă Sănătoasă în Școli” (VIDEO)