Piaţa terenurilor rămâne blocată în aproape toată ţara. Vezi zonele bune pentru investiţii

Piaţa terenurilor rămâne blocată în cea mai mare parte a ţării, dar există şi zone unde atât vânzătorii, cât şi cumpărătorii s-au săturat de tatonări şi au decis să bată palma. În unele cazuri vânzătorii de terenuri au redus preţurile şi cu peste 50%, doar să vândă.

07 aug. 2012, 07:59
Piaţa terenurilor rămâne blocată în aproape toată ţara. Vezi zonele bune pentru investiţii

Piaţa terenurilor din Capitală este cea mai afectată din sectorul imobiliar. Nu se mai înregistrează decât tranzacţii izolate, făcute de către aceia care mai au ceva bani pentru a construi o casă.

„Exsită două categorii de terenuri. Terenurile pentru construcţii de case şi terenuri mai mari cu destinaţie comercială. A doua categorie este complet moartă. Ce se mai vine acum, se mai vinde câte o suprafaţă mică de teren pentru construcţia unei case. Se poate spune că piaţa terenurilor este în continuare blocată şi nici nu există o perspectivă de revenire anul acesta, mai ales cu normele BNR, date la începutul anului, conform cărora acordarea de credite se face mult mai greu”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET analistul imobiliat Radu Zilişteanu.

Faţă de anul 2008 preţurile terenurilor din Bucureşti sunt mai mici cu 50%-70%.

„Comparativ cu anul trecut, preţurile la terenuri anul acesta s-au mai depreciat cu câteva procente, cu sub 10%”, a mai spus Radu Zilişteanu.


Piaţa din Braşov este îngheţată

Piaţa terenurilor din Braşov este în continuare îngheţată, chiar dacă preţurile au scăzut .

„Preţurile pentru terenurile din Braşov s-au mai micşorat şi în acest an cu aproximativ 20%, comparativ cu anul trecut. Chiar şi aşa nu se înregistrează decât tranzacţii punctuale. Se mai tranzacţionează un teren pentru o casă sau pentru un mic depozit sau o făbricuţă. Piaţa la munte nu mai este efervescentă ca înainte de criză”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET Zoltan Haller, administrator Zoltim Trading.

Comparativ cu boom-ul imobiliar, preţurile actuale la terenurile din zona Braşov sunt mai mici cu până la 80%.

„Nu ştim ce se va întâmpla în continuare pe piaţa imobiliară de la munte anul ăsta, mai ales că este an electoral. În anii electorali investitorii stau în expectativă. Sperăm ca anul 2013 să fie un an mai bune pentru piaţa imobiliară”, a mai spus Zoltan Haller. Preţurile la terenurile din Braşov variază între 45 de euro/ mp, în zona Râşnov, şi 380 de euro/mp de teren în cartierul Noua.

Tranzacţii inexistente la Marea Neagră

Nici piaţa terenurilor de Marea Neagră nu stă prea bine. „Piaţa terenurilor în Constanţa este în continuare blocată. Preţurile sunt cam aceleaşi de anul trecut, dar mai mici cu peste 50% faţă de perioada de dinainte de criza financiară, în unele cazuri şi mai mult. Numărul de tranzacţii încheiate este nesemnificativ”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET Ioan Ududec, administrator al agenţiei imobiliare Elion.

Dacă înainte de criză pe bulevardul Mamaia terenurile se vindeau şi cu 2.500 de euro/mp, acum se găseşte teren şi cu 550 de euro/mp. Cel mai scump teren poate fi cumpărat acum cu 700-800 de euro metrul pătrat în zonele Faleza Nord sau Cazino, în timp ce în zona Veterani se pot găsi terenuri la preţul de 50 de euro metrul pătrat. „Acum se mai vând doar terenurile ale căror proprietari sunt disperaţi, au mare nevoie de bani, le dau pe lucru de nimic”, a precizat Ioan Ududec.

Terenurile olteneşti nu se caută

Şi piaţa terenurilor din Craiova este blocată, chiar dacă preţurile la metru pătrat a scăzut considerabil şi continuă să se micşoreze.

„În zona Craiovei piaţa terenurilor este blocată. În funcţie de amplasarea terenurilor preţurile au scăzut, comparativ cu perioada de dinainte de criză, cu 30%-80%. Cel mai mult au scăzut la preţ terenurile din localităţile din primul inel din jurul marilor oraşe”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET Criastian Clenciu, director general la CDC Imobiliare. Cele mai ieftine terenuri în Craiova pot fi găsite în cartierul Brestei, în jur de 20 de euro metrul pătrat, în timp ce preţurile cele mai mari sunt pentru terenurile din cartierul Calea Bucureştiului, unde pentru un metru pătrat de teren se cere în jur de 150-200 de euro metrul pătrat.

Moldovenii s-au săturat cât au aşteptat

Singurul oraş unde 2012 a adus mai multe tranzacţii cu terenuri este Iaşiul.

„Numărul de tranzacţii cu terenuri este în creştere faţă de anul trecut cu 10-20%. Piaţa a început să mai mişte probabil pentru că lumea s-a săturat să mai aştepte. Tot aşteaptă din 2009 să vadă cum decurg lucrurile, nu au mai avut răbdare. Se poate vedea cu ochiul liber că sunt tot mai multe şantiere”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET Dan Mihoci, administratorul agenţiei imobiliare Casa TA.

La fel s-au săturat şi proprietarii de terenuri care au aşteptat trei – patru ani să apară cumpărătorul cu bani.

„Şi proprietarii au înţeles că dacă vor să vândă trebuie să fie deschişi la discuţii, negocieri, alternative de vânzare a proprietăţilor”, a mai spus Dan Mihoci. Preţurile terenurilor în Iaşi încep de 10-20 de euro, în zone precum Rediu, Popasul Păcurari sau Miroslava şi pot ajunge la 100-200 de euro în zone semicentrale.

Piaţă deblocată şi în Cluj

Anul 2012 a adus pentru piaţa imobiliară din Cluj mai multe tranzacţii faţă de 2011, specialiştii nu au făcut analize, dar spun că este mult mai bine.

„Anul acesta investitorii au început să dezvolte proiecte imobiliare rezidenţiale în Cluj, mai mici sau mai mari, drept pentru care numărul de tranzacţii a crescut. De asemenea, investiţiile industriale au crescut, în zona Clujului, ocazie cu care a fost nevoie de terenuri, dar de data aceasta terenuri cu suprafeţe mult mai mari”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET Leonard Munteanu, reprezentant blitz-imobiliare.ro.

Faţă de anul trecut preţurile s-au mai micşorat puţin. Cel mai scump teren în Cluj, în zona Piaţa Mihai Viteazu, costă în jur de 500 de euro metrul pătrat. Terenurile din jurul Clujului costă în jur de 20-40 de euro metrul pătrat.