Piaţa „umedă” din Wuhan, deschisă după un an pentru experţii OMS. Specialiştii s-au declarat şocaţi de ce au văzut acolo

Echipa de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care anchetează în China în privinţa originii noului coronavirus s-a deplasat zilele trecută în piaţa Huanan din Wuhan, primul focar cunoscut ale pandemiei. Această piaţă, unde erau vândute mai ales animale sălbatice vii, a fost închisă din ianuarie 2020, iar paznicii nu au lăsat să intre decât vehiculele anchetatorilor OMS.

02 feb. 2021, 19:07
Piaţa „umedă” din Wuhan, deschisă după un an pentru experţii OMS. Specialiştii s-au declarat şocaţi de ce au văzut acolo

Peter Ben Embarek, specialist în siguranța alimentară și liderul echipei OMS, a declarat pentru CNN că ”deși piața a fost dezinfectată într-o oarecare măsură, toate magazinele și instalațiile sunt acolo. Îți dau o idee despre starea pieței în ceea ce privește întreținerea ei, infrastructura, igiena, circulația de bunuri și oameni” Echipa OMS a stat de vorbă cu localnici și muncitori, dar Peter Ben Embarek a avertizat că este prea devreme pentru a trage concluzii. ”Este clar că ceva s-a întâmplat aici”, a spus Embareck. ”Dar același rol l-ar fi putut avea și alte locuri. Piața aceasta a fost aleasă doar pentru că niște doctori au fost suficient de inspirați să făcă conexiuni cu câteva cazuri sporadice de îmbolnăviri”.

Un alt membru al echipei, profesorul Thea Fisher, a declarat pentru CNN că a fost surprinsă de ”utilitatea” inspectării unei piețe care a fost goală timp de aproape un an. ”Am rămas șocat să văd acest loc… Toate magazinele sunt goale, echipamentele sunt acolo, este ciudat”, a spus ecologistul Peter Daszak. Acesta a scris pe Twitter că a efectuat „vizite la situri foarte importante, o piaţă de gros mai întâi şi acum piaţa de produse ale mării la Huanan”.

Citeşte şi Mortul de Covid emblematic din Wuhan rămâne necunoscut. Se cere respectarea intimităţii

Luni, echipa OMS a vizitat Centrul de Control al Bolilor din Hubei. Grupul de experţi independenţi a făcut la instituţia din Wuhan o vizită de circa patru ore şi jumătate, cea mai lungă inspecţie la faţa locului după încheierea carantinei de două săptămâni care i-a fost impusă la sosirea în China. Ulterior, reprezentanţii OMS nu au discutat cu jurnaliştii care îi aşteptau.

Ben Embarek a dezvăluit că oficialii chinezi au pus la dispoziția echipei OMS informații importante despre gripă sau boli asemănătoare acesteia, colectate de sofisticatele sisteme chineze de supraveghere a bolilor în regiunea Hubei în lunile de dinainte de decembrie 2019, când au izbucnit primele cazuri de Covid-19. O investigație CNN a arătat anul trecut o crește uriașă de cazuri de gripă în două orașe apropiate de Wuhan – Yuanan și Xianning – în prima săptămână din decembrie 2019. Explozia de cazuri de gripă apare în documente confidențiale ale guvernului chinez, ajunse în posesia CNN. Rămâne încă neclar dacă sunt conexiuni între explozia de cazuri de gripă și cea de Covid-19.

Ben Embarek a descris atitudinea autorităților chineze, criticate pentru lentoarea cu care au permis accesul echipei OMS, ca fiind ”transparentă”. ”suntem lăsați să vedem ceea ce solicităm să vedem”. Un alt specialist a decalrat că misiunea OMS în China este complicată și din cauza numărului mare de membri din echipa de experți – 50 – care face dificile interviurile cu reprezentanții chinezi și speră ca întâlnirile viitoare să poată fi făcute în grupuri mai mici.

Citeşte şi Medicii din Wuhan spun că au fost puşi să mintă în legătură cu noul coronavirus. Declaraţii incredibile surprinse de camera ascunsă

Yangzhong Huang, membru de rang înalt al Consiliului pentru Relaţii Externe – organizaţie neguvernamentală de studiu din Washington – a apreciat că două săptămâni pe teren sunt insuficiente pentru experţi. „Nu cred că au timp să ajungă la vreun rezultat concludent. E mai mult comunicare şi schimb de informaţii”, a declarat el agenţiei Reuters, adăugând: „depinde cât de mult se vor strădui să scoată la lumină informaţii noi, dar şi de cât de cooperantă şi primitoare va fi partea chineză”.

Beijingul a încercat să pună la îndoială teoria că noul coronavirus a apărut în China, indicând de exemplu ca posibilă sursă importul de alimente congelate. Ipoteza respectivă a apărut din nou, duminică, în tabloidul Global Times din grupul de presă Cotidianul Poporului al Partidului Comunist Chinez.