„Piatra Arhanghelului Gabriel”, o tăbliţă antică misterioasă, expusă la Ierusalim FOTO

O tabletă din piatră datând din secolul I î.d.Hr. se află în centrul unei expoziţii consacrate Arhanghelului Gabriel, figură centrală în iudaism, creştinism şi islam, expoziţie deschisă miercuri la Muzeul Israelului din Ierusalim.

02 mai 2013, 16:34
„Piatra Arhanghelului Gabriel”, o tăbliţă antică misterioasă, expusă la Ierusalim FOTO

Cunoscută sub numele de Piatra revelaţiei lui Gabriel, tăbliţa de aproape 1 metru înălţime conţine o serie de inscripţii în ebraică, parţial şterse, a căror semnificaţie face încă subiectul dezbaterilor dintre arheologi şi specialişti în limbile vechi. Foarte clară este însă menţiunea „Eu sunt Gabriel” care apare de trei ori pe această tăbliţă acoperită cu 87 de rânduri de text, potrivit Agerpres.

„Piatra revelaţiei lui Gabriel este comparabilă cu un manuscris de la Marea Moartă bătut în piatră, ceea ce o face unică”, a precizat James Snyder, directorul muzeului, făcând trimitere la menţiunea Arhanghelului Gabriel în celebrele manuscrise descoperite în 1947 la Qûmran.

Restul inscripţiilor fac trimitere în principal la temerile privind producerea unui atac asupra Ierusalimului şi oferă o perspectivă asupra atmosferei mesianice dominante de la sfârşitul domniei regelui Irod (73 î.d.Hr – 4 î.d.Hr), dar şi despre noul rol atribuit îngerilor ca intermediari între Dumnezeu şi om, conform curatorului Adolfo Roitman. „Subiectul îngerilor este o problemă centrală în spiritualitatea iudaismului din perioada celui de-al doilea Templu (…) Apare şi se impune o nouă paradigmă, o nouă relaţie mijlocită între Dumnezeu şi om”, a precizat el.

Această tăbliţă a fost descoperită în anul 2000 în Iordania. Ea a mai fost expusă la Vatican şi în SUA.

Alături de această tăbliţă , în cadrul expoziţiei mai pot fi văzute mai multe manuscrise antice, printre care unul dintre papirusurile de la Marea Moartă, Codexul din Damasc ce datează din secolul XIII, Evanghelia după Luca în manuscris în latină din secolul X şi un Coran din secolul XV-XVI, descoperit în Iran – toate aceste documente urmărind să retraseze evoluţia figurii arhanghelului în cele trei religii monoteiste dominante.

Expoziţia „Eu sunt Gabriel” este deschisă publicului până la 11 februarie 2014.