Picturi cu FEMEI DEZBRĂCATE şi DRACI care fumează, pe pereţii unor BISERICI din România FOTO

Câteva biserici din țara noastră adăpostesc picturi ce par absolut neobișnuite pentru lăcașurile de cult ortodoxe. Pe pereți există, pe lângă icoane, scene cu draci "viciați" sau cu femei dezbrăcate. Scopul ar fi acela de a băga frica în păcătoși și de a-i readuce pe drumul cel drept.

09 aug. 2015, 12:04

Biserica de lemn din Corund, județul Satu Mare, aflată pe lista monumentelor istorice din România, a fost ridicată la începutul secolului al XVIII-lea, scrie dezvaluitorul.ro. Este cunoscută drept „biserica cu draci” chiar și peste hotare, pe peretele apusean al pronaosului tronând scene înfricoșătoare în care diavolii îi torturează pe cei care au păcătuit.

Citeşte şi Site de matrimoniale pentru ortodocşi. Manelele, criteriu de selecţie

Aici este înfățișată și scena Judecății de Apoi, cu oameni și diavoli. Una dintre scenele pictate în biserică redă doi draci îngenunchiați, care fumează din pipă și întețesc focul sub un ceaun în care fierb păcătoșii. O altă scenă îl înfățișează pe Lucifer, așteptând în poarta Iadului. Deasupra, se află un drăcușor care ține un steag în mână și care suflă în trâmbiță. Lucifer îi întâmpină pe păcătoși. Unii sunt legați și conduși de diavoli în fața acestuia, alții sunt purtați pe spate. O femeie care a avortat este obligată de un drac să-și înghită fătul. Picturile sunt originale, însă autorul acestora a rămas anonim.

Într-o altă scenă apare o femeie dezbrăcată călărind un măgar, care se îndreaptă spre Moartea înfățișată asemenea unui schelet cu o coasă în mână. Lângă Moarte se află un vas plin cu cranii și tibii încrucişate. Potrivit specialiștilotr iconografi, aceasta ar fi o personificare a ciumei.

BISERICA DE LEMN DIN ALMAȘ-SĂLIȘTE

Și în Biserica de lemn din Almaș-Săliște, județul Hunedoara, există picturi similare. Lăcașul de cult ce a fost contruit în secolul al XVIII-lea se află pe lista monumentelor istorice din România. Pe pereți au fost pictate scene ale Judecății de Apoi, cu femei și bărbați dezbrăcați, schingiuiți de diavoli.

Citeşte şi Ritualuri de dragoste din popor. Fetele mimează sexul sau se sărută între ele când e lună plină

Cârciumarul care îndoaie vinul cu apă și apoi îl vinde scump are o funie de spânzurătoare în jurul gâtului, fiind păzit de un diavol. Aceeași soartă o are și morarul care cere prea multă vamă. Femeia care nu face copii este mușcată de sâni de doi șerpi. Cei doi diavoli sunt denumiți „Pufi” și „Kufi”. Aceștia îi duc către Judecata de Apoi pe cei care preacurvesc și pe jurații care au judecat strâmb.

BISERICA UNICĂ ÎN MARAMUREȘ

Aflată în județul Maramureș, Biserica de lemn din Desești este inclusă în patrimoniul UNESCO din ’99 și adăpostește picturi cu demoni, realizate spre finele secolului al XVIII-lea de Radu Munteanu, din satul Ungureni, şi de Gheorghe Zugravu. Aici este înfățișată și scena Iadului, cu un râu de foc în care se află sufletele păcătoșilor și care se varsă în gura monstrului Leviathan. Putem vedea și păcătoși aflați în roabe împinse de diavoli. De asemenea, „fata care doarme duminica” este schingiuită de doi diavoli. Pe pereți este pictată și Moartea.