Piedone continuă CONTROALELE în supermarket-uri. Amenzi de 180.000 de lei în 2 ore FOTO

Primarul Cristian Popescu-Piedone a continuat, în după amiaza zilei de miercuri, 28 ianuarie, seria acţiunilor de control in supermarket-urile din sectorul 4 al Capitalei, demarate la începutul acestei săptămâni.

29 ian. 2015, 07:35

Ca şi în zilele precedente, nimeni, nici măcar inspectorii Primăriei angrenaţi în desfăşurarea acestei activităţi, nu au fost informaţi iniţial, referitor la locaţiile care urmau a fi verificate, pentru ca nu cumva cei vizaţi să ajungă să fie puşi în gardă.

Ca măsură suplimentară de siguranţă, pe toată durata desfăşurării controalelor, inspectorii nu au avut telefoane mobile asupra lor, ci doar note de constatare, carnete de amenzi şi, în special, dorinţa de a acţiona în spiritul Legii şi în sprijinul cetăţenilor.

Totodată, Edilul a dispus un mod de lucru distinct faţă de zilele precedente. Astfel, s-a acţionat simultan în mai multe locaţii de pe raza Sectorului 4, alţi 9 agenţi economici având „surpriza” să constate că printre cumpărătorii lor se aflau şi inspectori din cadrul Poliţiei Locale Sector 4, care le solicită prezentarea documentelor care stau la baza desfăşurării activităţii.

Dar, şi mai mare le-a fost „surpriza” când în zona în care depozitau mărfurile sau în cea în care erau preparate produsele oferite spre comercializare a intrat Primarul Piedone.

VEZI ŞI Mai SCÂRBOS de atât nu există. Cum se găteşte mâncarea în supermarket-urile din Bucureşti VIDEO

Acesta a constatat că în cazul a 4 supermarketuri care beneficiază de un anumit renume pe piaţa de retail, preţurile nu erau afişate, termenele de valabilitate nu erau postate pe produse sau, mai grav, erau expirate. De asemenea, spaţiile de depozitare pentru alimente erau necorespunzătoare, având mai mult aspectul unor ghene de gunoi decât al unui spaţiu în care se prepară ceea ce oamenii consumă, de multe ori, încrezători, fără să îşi poată imagina ce se ascunde dincolo de vitrine şi rafturi.

Astfel, în respectivele incinte erau îngrămădite laolaltă pește congelat, produse de patiserie, caşcaval, salate, în situaţia în care temperaturile de păstrare sunt diferite pentru fiecare produs în parte. Nici în rafturile de prezentare nu se respecta nicio normă în vigoare, produsele alimentare fiind expuse lângă hrana pentru animale şi cosmetice.

„În acest caz, se aplică proverbul „La pomul lăudat, să nu te duci cu sacul”. Oamenii de bună credința își fac aprovizionarea din aceste supermarketuri, gândind poate că, având un renume, nu vor oferi spre vânzare decât produse corespunzătoare din punct de vedere calitativ și al siguranței alimentare. Activitatea pe care o desfășurăm intensiv de 3 zile şi pe care vom continua să o desfășurăm, a demonstrat, din păcăte, că lucrurile nu stau chiar așa. Pentru faptul că au înșelat încrederea și au pus în pericol sănătatea cetățenilor, au fost aplicate amenzi! Și vom rămâne în teren, până când toți comercianții vor învăța să arate respectul cuvenit consumatorilor, oferindu-le spre vânzare nu otravă, ca în prezent, ci mărfuri proaspete, la prețuri afișate corect, în incinte salubre și igienizate corespunzător”, a declarat Cristian Popescu-Piedone.

În consecinţă, în cazul respectivelor supermarketuri, Primarul Cristian Popescu Piedone a dispus aplicarea unor sancţiuni totalizând 80.000 de lei, cât şi retragerea imediată de la comercializare a 45 de kg de şnitel, 3 kg de peşte, 81 kg carne de lucru rămasă în urma operațiilor de tranșare și 250 kg prăjituri congelate.

Ulterior, verificările au continuat în incinta a 5 unități alimentare de tip fast food din cadrul celui mai mare centru comercial din Sectorul 4. Şi aici s-au constatat nereguli privind modul de depozitare a produselor, folosirea spaţiilor de preparare pe post de vestiare și utilizarea ca materie primă a unor alimente cu termene de valabilitate expirate. Fiecare dintre aceste 5 societăţi a primit câte o amendă totalizând 20.000 de lei.


loading...