Piele frumoasă și strălucitoare – care sunt beneficiile unei rutine corecte de îngrijire a tenului

Stabilirea unei rutine de îngrijire este cea mai bună modalitate de a avea grijă de pielea ta. Rutină înseamnă folosirea produselor de îngrijire potrivite, adaptate tipului tău de piele, de bună calitate, în mod regulat, fie zilnic, dimineața și/ sau seara, fie de câteva ori pe săptămână.

21 feb. 2023, 12:36
Piele frumoasă și strălucitoare – care sunt beneficiile unei rutine corecte de îngrijire a tenului

Iată mai jos care sunt beneficiile unei rutine corecte de îngrijire a tenului.

Ce implică rutina de îngrijire a tenului

Aceasta implică atât găsirea celor mai potrivite produse pentru tenul tău, cât și cunoașterea etapelor de îngrijire. Gesturile de curățare, reparare și protejare a tenului trebuie să fie repetate zilnic, pentru ca pielea să se obișnuiască și pentru ca produsele să aibă timp să acționeze în vederea unor rezultate bune.

Dacă nu ai făcut-o până acum, este recomandat să-ți identifici tipul de ten, care poate fi:

  • uscat, deshidratat: pielea se strânge mult, se irită ușor și apar mâncărimi
  • normal  – fără probleme majore
  • gras – cu exces de sebum în anumite zone, pori dilatați, puncte negre și coșuri
  • mixt – cu zone uscate (care pot fi, de exemplu, obrajii) și grase (frunte, nas, bărbie)
  • matur – cu pielea mai subțire, mai sensibilă, cu riduri mai mult sau mai puțin profunde și pete
  • sensibil – cu reacții exagerate la agresiuni externe, tendință de înroșire, furnicături, tendințe atopice etc.

După ce ți-ai identificat tipul de ten – poți să apelezi în acest sens și la un dermatolog sau specialist în cosmetică -, este recomandat să alegi acele produse special concepute pentru pielea ta. De exemplu, poți alege crema cu retinol dacă ai un ten matur, acest compus având efecte excelente în ceea ce privește netezirea ridurilor. O cremă hidratantă cu textura bogată poate să fie potrivită pentru un ten uscat, în timp ce cel gras, cu tendințe acneice, are nevoie de hidratare, însă cu un produs cu textura mult mai lejeră. De asemenea, un produs bine ales din gama de creme ochi poate să ajute la îngrijirea eficientă a celei mai sensibile zone a feței.

Care sunt beneficiile unei rutine de îngrijire a tenului

Specialiștii spun că nu contează numai calitatea produselor de îngrijire, ci și frecvența cu care acestea sunt folosite. Iată care sunt principalele beneficii ale unei rutine de îngrijire a chipului

Menții frumusețea pielii

Odată ce ai ajuns la o rutină de îngrijire a feței, pielea ta va fi mai luminoasă și mai strălucitoare. Chiar dacă nu te machiezi zilnic (sau niciodată), pielea feței se confruntă permanent cu diverși factori agresivi, precum poluarea, praful, vântul, temperaturile prea scăzute sau prea ridicate, transpiraţia, excesul de sebum etc. O rutină zilnică implică eliminarea impurităților acumulate în timpul zilei sau nopții, cu ajutorul unui produs special, demachiant sau apă micelară. De asemenea, îți poți hrăni și hidrata adecvat tenul, dar și să tratezi eventuale probleme, de exemplu, iritații sau riduri.

Limitezi riscul de acnee hormonală

Acest tip de acnee apare cel mai frecvent la femei, din cauza variațiilor ciclurilor menstruale și pe fondul unui dezechilibru hormonal. Se manifestă prin apariția coșurilor în partea inferioară a feței, pe obraji, bărbie și gât. Dacă adopți suficient de devreme o rutină de îngrijire adecvată, ai șanse mari să limitezi această problemă. Un medic dermatolog te poate ajuta, de asemenea, cu recomandări privind cele mai potrivite produse în acest sens.

Limitezi hiperpigmentația

Dacă pielea ta are tendința de a se păta, o rutină specifică poate să te ajute să limitezi petele sau chiar, pe termen lung, să le faci să dispară. De cele mai multe ori, aceste pete sunt provocate de razele UVA și UVB, fiind o reacție a pielii care încearcă să se protejeze de soare. Folosirea cremelor de protecție solară poate să te ajute să eviți formarea acestor pete. De asemenea, evită expunerea la soare dacă ai folosit produse fotosensibilizante,  de exemplu, cele cu acid glicolic.

Nu în ultimul rând, o rutină de îngrijire a tenului te poate ajuta la o mai bună organizare a timpului, mai ales în condițiile în care ai o viață foarte aglomerată.