Pieţarii din Sectorul 4 protestează în stradă. Oamenii se tem că vor fi lăsaţi fără pâine

Scandal uriaş între vanzatorii-pieţari din Sectorul 4 şi primărie. Comercianţii au fost anunţaţi că nu li se vor mai prelungi contractele pentru anul viitor. Ei susţin că acest lucru se întâmplă pentru că noul primar a schimbat directorii pieţelor iar aceştia vor să-şi aducă proprii clienţi.

08 dec. 2015, 11:26
Pieţarii din Sectorul 4 protestează în stradă. Oamenii se tem că vor fi lăsaţi fără pâine

În jur de 55 de chioșcuri fără autorizație de construire vor fi demolate, iar agenții economici care corespund criteriilor de licitație au posibilitatea de a se reloca într-o hală din Piața Sudului, amenajată corespunzător.

Astfel, Primăria sectorului 4 anunță un amplu proces de transformare a Pieței Sudului, care va începe cu igienizarea spațiilor insalubre, în care se comercializează alimente, laolaltă cu alte mărfuri, precum și cu demolarea construcțiilor ilegale amplasate pe domeniul public.

Auzind asta, sute de oameni s-au adunat să protesteze în Piața Sudului. În principal sunt comercianți, angajații acestora și simpli cetățeni care protestează împotriva intenției de privatizarea a piețelor din sectorul 4 inițiată de noua administrație PSD care a preluat puterea la nivelul sectorului după plecarea lui Cristian Popescu Piedone.

Oamenii au strigat lozinci şi au cerut „să vină primarul” si „jos mafia!”.. 

„Noi suntem foarte multi producatori agricoli mici şi noi nu avem loc în supermarket. Vindem de 20 de ani în aceste pieţe. Dacă dărâmă şi această piaţă unde ajungem? Ce să facem?”, a spus revoltată o femeie.

Pieţarii au încercat să intre în primărie, după ce marţi au fost anunţaţi că mai multe spaţii comerciale vor fi desfiinţate. Înlocuitorul lui Piedone a chemat mascaţii ca să se păzească de furia oamenilor.

Vezi: ANUNŢUL lui Cristian Popescu Piedone: „Aici se încheie cariera mea politică. MĂ RETRAG!”

Potrivit stiripesurse.ro, toți au primit somație că nu li se va mai prelungi contractele de închieriere pentru anul viitor. Cei prezenți vorbesc de intenția de preluarea piețelor de membri ai Clanului Sportivilor care ar avea o înţelegere cu actuala administrație.

Primăria sectorului 4, în colaborare cu Direcția de Piețe și Gestionare Activități Comerciale Sector 4, a identificat lipsa autorizațiilor de construire, fiind încălcate prevederile Legii 50/1991.

Prelungirea contractelor cu Direcția de Piețe și Gestionare Activități Comerciale Sector 4 s-a făcut fără un temei legal, în contextul în care agenții comerciali nu pot închiria un spațiu care nu există în evidențele Administrației, se arată în comunicat.

„Piața Sudului este un spațiu extrem de important pentru locuitorii din sectorul 4. Alimentele din aceste chioșcuri se comercializau în condiții insalubre, iar accesul pe trotuare și în piață era mult îngreunat. Dincolo de aspectul estetic și de confortul oamenilor, vorbim de sănătatea lor, de accesul în piață în situații de urgență și, mai presus de orice, de respectarea legii”, a declarat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

Acesta a adăugat că nerespectarea normelor înseamnă retragerea dreptului de funcționare.

„Le vom retrage și acordul de funcționare, pe care comercianții l-au primit de la Primăria sectorului 4, pentru că este lovit de nulitate, din moment ce trebuie să faci dovada spațiului pentru a primi acest acord. Contractele au fost prelungite abuziv prin act adițional, și nu prin licitație, așa cum prevedea legea. Situația trenează de ceva ani”, a explicat edilul.

Comercianții care își desfășurau activitatea în aceste locuri vor avea opțiunea de a se reloca în spații special amenajate din Piața Sudului.

Duminică, Primăria sectorului 4, în colaborare cu SC Rebu SA, a igienizat spațiile din piață, urmând ca după demolare să se intervină din nou, pentru degajarea spațiului și curățenie, se mai arată în comunicat.

„Trebuie să facem curat, la propriu și la figurat, în piețe. Există legi pentru toate aceste situații, ele trebuie doar aplicate”, a adăugat primarul Daniel Băluță.