Ping pong cu tichetele de masă. Guvernul vrea PLAFONAREA lor şi în 2020. Deputaţii PSD propun MAJORAREA

Ministerul Muncii propune printr-un proiect de ordin ca valoarea tichetului de masă să nu depăşească 15,18 lei. Aceeaşi valoare este propusă şi pentru primele luni ale anului următor, respectiv până în martie 2020. Propunerea Guvernului se bate cap în cap cu o altă inițiativă, venită tot partea PSD, care prevede tocmai majorarea valorii tichetelor de masă la 20 lei. 

20 aug. 2019, 07:26
Ping pong cu tichetele de masă. Guvernul vrea PLAFONAREA lor şi în 2020. Deputaţii PSD propun MAJORAREA

Potrivit proiectului Ministerul Muncii, pentru semestrul al doilea din 2019, începând cu luna octombrie, valoarea nominală a unui tichet de masă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare cu modificările și completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, nu poate depăşi cuantumul de 15,18 lei.

Valoarea nominala stabilită se aplică și pentru primele două luni ale primului semestru al anului 2020, se arată în proiectul de act normativ. Ca să se aplice, actul trebuie adoptat și publicat în Monitorul Oficial.

Proiectul Ministerului Muncii se bate cap în cap cu o propunere legislativă de modificare a Legii nr.165/2018, depusă de mai mulţi parlamentari PSD, în sensul majorării valorii nominale a tichetului de masă la 20 de lei. 

„Valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi suma de 20 de lei la data aplicării prevederilor acestei legi. Prevederile legii intră în vigoare în data de 1 a lunii următoare celei în care legea se publică în Monitorul Oficial”, prevede textul iniţiativei legislative semnate de deputaţii PSD Valeriu Steriu, Liviu-Ioan Balint, Dumitru Gherman, Violeta Răduş şi Ioan Terea, citate de Agerpres.

Conform iniţiatorilor, „valoarea actuală nominală a unui tichet de masă este de 15,18 lei (înainte de impozitare) şi nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condiţiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 lei”.

„Un număr mare de angajaţi se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru încărcat, fie că nu au acces la achiziţionarea unei mese. Astfel, această problemă rămâne o responsabilitate comună a statului, precum şi a angajatorului, pentru a le oferi o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru. Valoarea tichetului de masă este printre cele mai mici din Europa. Dacă în România valoarea este aproximativ 3,21 euro, în Spania este 11 euro, în Belgia este 8 euro, în Franţa este 11,04 euro, în Grecia este de 6 euro, iar în Portugalia este de 7,63 euro”, susţin iniţiatorii.

În opinia acestora, „crescând valoarea nominală a tichetelor de masă la nivel corespunzător, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală care asigură o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor, diminuându-se economia subterană”.

Aceştia mai spun că pentru comercianţii de produse alimentare, restaurante, cantine, creşterea valorii nominale a tichetului de masă ar însemna creşterea cifrei de afaceri, clienţi stabili, oportunităţi de dezvoltare.

Iniţiatorii mai arată că folosirea tichetelor de masă la o valoare nominală mai ridicată va creşte puterea de cumpărare a beneficiarilor şi va duce la dezvoltarea serviciilor de catering.

Peste 2.100.000 de angajaţi – aproape jumătate din populaţia angajată – beneficiază de tichete de masă, mai precizează iniţiatorii proiectului.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.