Pintea, vizită neanunţată la Spitalul de Urgenţă Cluj. Ministrul critică lipsa de organizare şi mizeria din curte. Reacţii

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, afirmă, după o vizită neanunţată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, că imaginea pe care pacienţii o vad când intră în acest spital este "dezolantă", menţionând "lipsa de organizare" şi "mizeria" din curtea spitalului. Totodată, Pintea spune că SCJU Cluj are nevoie de o ambulanţă proprie întrucât are un sistem pavilionar, iar mulţi pacienţi aşteaptă la UPU ca o ambulanţă de la serviciul judeţean să fie disponibilă pentru a fi transferaţi în secţiile unde să fie supuşi investigaţiilor.

06 mai 2019, 09:02
Pintea, vizită neanunţată la Spitalul de Urgenţă Cluj. Ministrul critică lipsa de organizare şi mizeria din curte. Reacţii

Sorina Pintea arată, duminică, într-o postare pe Facebook, că sâmbătă seara a continuat seria de vizite inopinate, mergând la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, în Unitatea de Primiri Urgenţe şi Secţia de Ortopedie.

„Pentru că, la Cluj, clădirea spitalului este în sistem pavilionar, la UPU erau mulţi pacienţi care aşteptau să fie transportaţi cu ambulanţa în secţiile în care urmau să fie investigaţi. Dat fiind că vorbim despre gestionarea urgenţelor medicale care se prezintă în această unitate, este necesar ca spitalul să aibă o ambulanţă proprie care să asigure transportul pacienţilor care necesită investigaţii în cel mai scurt timp, nu doar atunci când serviciul de ambulanţă Cluj poate asigura transportul acestora într-o secţie în alta”, a relatat Pintea.

Ea a spus că a constatat că, din păcate, la Secţia de Ortopedie nu se poate opera în weekend, iar cazurile care necesită intervenţii chirurgicale sunt transferate în alte spitale.

„De asemenea, imaginea pe care pacienţii o vad când intră în acest spital este dezolantă, lipsa de organizare şi mizeria din curtea spitalului nu e o carte de vizită demnă să dea încredere celor care vin aici pentru a-şi rezolva o problemă medicală”, a mai spus Pintea.

Potrivit acesteia, Ministerul Sănătăţii finanţează anul acesta achiziţia de aparatură medicală solicitată de SCJU Cluj, însă acest lucru nu este suficient pentru ca pacienţii să beneficieze de un act medical de calitate acordat în condiţii de siguranţă.

„Este nevoie de fonduri care să asigure condiţiile desfăşurării actului medical, iar acestea trebuie finanţate de către Consiliul Judeţean, care este proprietarul clădirii în care funcţionează spitalul. Este necesară o mai bună colaborare a autorităţilor locale şi judeţene cu Ministerul Sănătăţii şi am solicitat acest lucru în repetate rânduri, inclusiv pentru construcţia Spitalului Regional din Cluj”, a afirmat Pintea.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că studiul de fezabilitate şi studiul pentru impactul de mediu pentru Spitalului Regional Cluj sunt pe ultima sută de metri, urmând ca după finalizarea lor să fie depusă cererea de finanţare la Comisia Europeană. Spitalul Regional Cluj va fi o unitate medicală de elită care va deservi pacienţii din judeţele din regiunea de Nord-Vest a României, susţine Pintea.

CJ Cluj: Constatările Sorinei Pintea despre situaţia Spitalului Judeţean, acuzaţii la adresa propriului minister. Unitatea medicală e în subordinea Ministerului Sănătăţii

Consiliul Judeţean Cluj a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că Sorina Pintea se acuză pe sine prin constatările făcute în urma controlului de la Spitalul Judeţean Cluj.

„Aflat în campanie electorală, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, se miră la ceas de noapte şi se acuză pe sine. Constatările referitoare la situaţia de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca sunt, de fapt, acuzaţii aduse propriului minister fiindcă spitalul este în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii. O miră dezorganizarea pe doamna ministru? Nu sunt ambulanţe suficiente? Nu se fac operaţii în weekend? Toate acestea ţin de modul în care ministrul organizează activitatea ministerului, prin însăşi misiunea pe care o are”, a transmis CJ Cluj.

Consiliul Judeţean menţionează că are în proprietate doar clădirile Spitalului Judeţean şi că are sarcina de a investi în lucrările majore care ţin de consolidarea şi modernizarea clădirii, iar igienizarea şi lucrările curente aparţin ministerului.

„În anul 2018, Consiliul Judeţean a investit numai în acest spital 3.291.590 lei iar pentru primul trimestru din 2019 a alocat 1 milion de lei. Mai mult, tot pentru Spitalul Judeţean, Consiliul Judeţean Cluj a accesat şi câştigat fonduri europene în valoare de 13.182.344 lei pentru dotarea ambulatoriului spitalului. Consiliul Judeţean Cluj îi solicită public ministrului Pintea să nu mai folosească sănătatea drept lance în campania electorală”, se mai arată în comunicat.

SCJU Cluj: Controale precum ale ministrului Pintea sunt necesare, dacă sunt benefice

Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj, Adela Golea, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că vizita inopinată a ministrului Sorina Pintea în unitatea pe care o reprezintă poate fi utilă, dacă are urmări benefice.

„Vizita doamnei ministru Pintea a fost neanunţată, nimeni din Comitetul Director al SCJU Cluj-Napoca nu ştia că va exista vizita. (…) Aceste controale sunt necesare, dacă sunt benefice. Ca manager al sistemului sanitar, poţi să vii să faci controalele, poţi să vezi ce nu merge, dar trebuie să existe un feed-back care să fie constructiv. Dacă aceste controale nu merg şi cu un feed-back, merg cu nişte frustrări”, a spus Adela Golea.

Aceasta a mai spus că ministrul Sorina Pintea trebuia să contacteze conducerea spitalului.

„Putea să vină să vadă şi să ne contacteze când era în spital şi să discutăm. (…) Eu nu acuz vizita, modalitatea în care, în schimb, avem beneficii după aceste vizite trebuie să o cizelăm puţin. (…) În urma vizitei d-nei ministru Pintea îmi doresc ca pacientul să fie câştigat, să primim nişte bani în plus”, a menţionat Adela Golea.