Piperul, remediu natural pentru numeroase afecţiuni

Studiile în domeniu arată că piperul are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Excelent digestiv, renumit și pentru proprietățile antibacteriene, piperul este o sursă bună de fier, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina K și fibre.

02 iun. 2016, 09:40
Piperul, remediu natural pentru numeroase afecţiuni

Este bine de știut că, o lingură de piper negru conține 13% din necesarul zilnic de mangan al organismului, 8% din cel de vitamina K, 7% din cel de fier și 5% din cel de fibre.

Ajută la slăbit, tonic pentru piele, antibacterian

Cojițele în care sunt învelite boabele de piper ajută la dizolvarea celulelor grase și accelerează arderile.
Studii recente mai scot în evidență un avantaj al consumului de piper: poate ajuta la vindecarea bolii de piele vitiligo. Totodată, piperul negru ajută organsimul să lupte împotriva infecțiilor.

Te scapă de răceală

În medicina naturistă Ayurveda, piperul e adăugat în tonicurile folosite pentru vindecarea răcelilor și tusei. În plus, este un foarte bun antioxidant: poate preveni cancerul, bolile cardiovasculare și boli ale ficatului.

Tot piperul face minuni și în cazul tratării înțepăturilor de insecte și este foarte util pentru alinarea durerilor reumatice și a astmului și tusei convulsive. În cazul tusei, aceasta poate fi calmată bând un macerat din piper: o linguriţă de piper măcinat se pune într-un pahar cu apă. Se amestecă foarte bine şi se macerează timp de şase zile. Când intervin accesele de tuse, se administrează câte o linguriţă.

Alungă asteniile

Nesuferitele astenii de primăvară și de toamnă pot fi alungate cu ajutorul pulberei de piper, adăugată în mâncare, la mesele principale, timp de şase zile, consecutiv. Specialiștii în nutriție recomandă să se evite excesele, iar doza să fie „cât un vârf de cuţit”. Ea trebuie amestecată în supe, în preparate cu zarzavat, chiar şi în iaurt.

Totul cu măsură!

Piperul, ca multe alte condimente benefice pentru sănătate, trebuie consumat cu moderaţie. Nu se recomandă consumarea în stare pură, ci numai amestecat în/cu alimente.

Persoanele care suferă de afecţiuni gastro-intestinale trebuie să evite consumul de piper. Și gravidelor le este recomandată evitarea piperului, pentru că aroma şi gustul iute se transferă în laptele matern.

Citește mai multe pe clicksanatate.ro