Pirotehniştii din Bacău au detonat o cantitate mare de muniţie descoperită accidental

O cantitate de 12 kilograme de trinitrotoluen, precum şi alte mijloace pirotehnice au fost ulilizate, marţi, de către o echipă specializată a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău pentru distrugerea muniţiei neexplodată rezultată în urma desfăşurării activităţilor de asanare a teritoriului judeţului Bacău în perioada mai - iunie 2014.Ultima asemenea operaţiune fusese efectuată în data de 30 aprilie 2014.

24 iun. 2014, 14:45
Pirotehniştii din Bacău au detonat o cantitate mare de muniţie descoperită accidental

În poligonul specializat „Lunca Siretului” din comuna Săuceşti, prin deflagraţie controlată au fost făcute inovensive 28 tuburi de cartuşe calibru 7,92 mm, 89 cartuşe calibru 7,92 mm, 28 corpuri de grenade de mână ofensive, 19 corpuri de grenade de mână defensive, o bombă de aruncător calibru 82 mm, un proiectil exploziv calibru 75 mm, două proiectile explozive calibru 76 mm, opt proiectile explozive calibru 100 mm, o bombă de aruncător calibru 60 mm, 11 focoase de proiectil explozive calibru 122 mm, un proiectil exploziv calibru 122 mm, potrivit Agerpres.

Misiunile de colectare a muniţiei rămasă neexplodată din timpul conflagraţiilor mondiale din secolul trecut s-au desfăşurat în municipiile Bacău şi Moineşti, oraşele Târgu Ocna şi Slănic Moldova, precum şi comunele Palanca, Răcăciuni, Tamaşi, Balcani, Bereşti Tazlău, Prăjeşti, Iteşti, Asău, Oituz şi Măgireşti „în urma sesizărilor formulate de persoane din zonă care le-au observat în timpul unor lucrări în propriile gospodării ori în activităţi în pădure”, a declarat locotenentul Andrei Grecu, purtător de cuvânt al ISU Bacău.

În anul 2013, asemenea operaţiuni de distrugere de muniţie au mai avut loc în lunile iunie, iulie şi septembrie, iar în 2012 fuseseră efectuate de echipa pirotehnică a ISU Bacău în iunie şi octombrie.

Teritoriul judeţului Bacău a fost teatrul unor confruntări ample, respectiv dislocări masive de trupe pe parcursul celor două conflagraţii mondiale, arme utilizate în luptele din acele vremuri, muniţie neexplodată sau aflată în foste depozite subterane nedezafectate, inclusiv din municipiul Bacău, punând, încă, în pericol vieţi omeneşti şi bunuri materiale.

„Activităţile de exploatare a lemnului, dar şi cele din gospodăriile oamenilor, ploaia şi alunecările de teren, în special pe Valea Trotuşului, au scos şi scot la iveală un întreg arsenal de bombe, proiectile, cartuşe. În multe cazuri, locuitorii au anunţat autorităţile, dar în destule cazuri nu au luat în calcul pericolul şi au făcut diferite manevre cu muniţia găsită, riscându-şi viaţa”, a declarat colonelul ISU Ion Mihalache.

În ultimii 40 de ani, din cauza muniţiei neexplodate şi-au pierdut viaţa, în judeţul Bacău, prin manevrare incorectă, patru persoane, alte 11 au rămas cu diverse handicapuri fizice, au murit mai multe animale şi au fost distruse importante bunuri materiale.

„De cinci ani, însă, nu s-a mai înregistrat niciun accident grav, probabil şi ca urmare a acţiunilor de informare a populaţiei atât privind pericolul manevrării unor relicve rămase din cele două războaie mondiale, dar şi de reliefare a modalităţilor de semnalare urgentă a apariţiei muniţiei ascunse mulţi ani în pământ, dar scoase întâmplător la suprafaţă”, a mai precizat locotenentul Andrei Grecu.