Pîslaru: Nu există vreun sistem informatic care să aibă evidenţa salariilor din sistemul public, softurile sunt capturate de firme it

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, spune că, în acest moment, nu se cunoaşte, la minister, din ce se compun salariile angajaţilor la stat, iar introducerea datelor în softurile actuale nu este posibilă deoarece firmele IT deţin codurile sursă ale programelor care sunt utilizate de minister.

17 iul. 2016, 13:06
Pîslaru: Nu există vreun sistem informatic care să aibă evidenţa salariilor din sistemul public, softurile sunt capturate de firme it

„Nu avem o evidenţă clară salariu cu salariu a salarizării din administraţia publică locală şi am şi afirmat că lucrăm acum pentru a îmbunătăţi registrul de evidenţă a salariaţilor cu salariaţii din zona publică. Prin urmare, să aplici o creştere salarială în procent în condiţiile în care există mari distorsiuni în sistemul de salarizare inclusiv în zona administraţiei publice locale, pe lângă faptul că nu are resurse bugetare, nu ar fi nicio măsură bună, inteligentă, lucru care să ne ajute”, a spus, la Digi 24, Dragoş Pîslaru, Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Ministrul susţine că se lucrează la introducerea acestor date, dar problema este legată de progamele informatice care sunt folosite. Pîslaru a explicat că salariile angajaţilor din sistemul public nu pot fi introduse, fără modificări, în aplicaţia Revisal (Registrul General de Evidenţă a Salariilor), folosită pentru evidenţa angajaţilor din sistemul privat deoarece, în sistemul public, sunt şi alte informaţii care trebuie introduse legate de sporuri, indemnizaţii şi alte beneficii care nu există în privat. Prin urmare, a explicat ministrul, este nevoie de introducerea unor noi câmpuri în programul software. Acest lucru este însă posibil decât cu ajutorul codului sursă care este deţinut, în continuare, de o firmă IT.

Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii: Există suspiciuni de trafic cu copii în orfelinate

„Noi, pe anumite sisteme cheie, printre care Revisal, nu avem codul sursă pentru acest sistem. Noi, dacă îl extindem acum cu încă 1,2 milioane de intrări, fără să avem clar drepturile de proprietate intelectuală, nu putem controla absolut nimic. La cum arată lucrurile nu pot să intru pe codul sursă cu o altă firmă pentru că se consideră că acel cod sursă este proprietatea intelectuală. A fost o problemă legată de modul în care staul a avut relaţiile cu aceste firme. A fost un contract de servicii. De licenţă. Deci practic statul este licenţiat pentru un software care nu îi aparţine în care baza de date îi aparţine dar nu deţine codul sursă din acest sistem. (…) La mine în minister am mai multe sisteme care sunt capturate în modul ăsta. Statul a făcut nişte contracte absolut jalnice”, a mai spus ministrul, potrivit news.ro.

Pîslaru a anunţat că, până pe 20 iulie, termină negocierile pentru preluarea codurilor sursă de la firma IT care deţine dreptul de proprietate intelectuală.

„Cine ar fi avut un interes să nu avem aceste lucruri? Eu zic că primul interes este legat de faptul că a avea un astfel de sistem este o transparenţă totală a felului în care orice om îşi ia salariul în ţara asta. Şi ar trebui să existe nişte reguli care să nu permită ca Gigi din biroul de lângă să aibă salariul de două ori mai mare pentru că s-a vorbit la Resurse Umane să-i facă nu ştiu ce încadrare”, mai spune Pîslaru.