Pîslaru: Nu toată lumea îşi doreşte legea salarizării unitare

Nu toată lumea își dorește această lege a salarizării unitare pentru că un astfel de document va opri revendicările salariale pentru o perioadă de timp, a declarat, marți, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, în cadrul unei conferințe de prezentare a bilanțului de activitate.
Iulian Tudor
03 ian. 2017, 13:52
Pîslaru: Nu toată lumea îşi doreşte legea salarizării unitare

Ultima oară când am avut o lege de salarizare unitară aplicabilă a fost în 1974. Din 1974 nu am mai fost capabili în această țară să implementăm un sistem de salarizare unitară. Ei bine, vine guvernul tehnocrat și mai întâi i se spune că trebuie să facă legea salarizării unitare. Apare acel efort pe care îl cunoașteți și care a dus la numirea mea, după care, când eu am venit partenerii sociali ne-au spus explicit că nu ar trebui să ne băgăm pe o problemă care are un mandat mai lung și că ar trebui să adoptăm rapid o ordonanță de urgență care să rezolve disparitățile în câteva sectoare cum ar fi sectorul de sănătate, unde era vraiște complet din perspectiva salarizării, și în alte câteva sectoare cum ar fi administrația publică locală și centrală unde aveam în același birou persoanele care aveau salariile diferite deși aveau aceeași pregătire, aceeași funcție, aceeași vechime„, a spus Dragoș Pîslaru.

Ministrul a precizat că Ordonanțele de urgență care au fost adoptate au făcut lucruri bune în sectoare precum cel de educație și cel de sănătate, dar că restricțiile bugetare nu au permis realizarea a ceea ce se putea face prin intermediul unei legi a salarizării.

Ce cred eu că este mai mult aici în substrat și îmi asum aceste lucruri este că nu toată lumea își dorește această lege a salarizării unitare. Este foarte important să precizez acest lucru. Este mult mai simplu să ceri beneficii salariale pentru un grup restrâns de oameni decât să accepți că există o lege a salarizării unitare care va bloca aceste lucruri pentru o perioadă de timp„, a afirmat Dragoș Pîslaru.

Acesta a precizat că în condițiile în care se adoptă o lege a salarizării unitare, revendicările de natură salarială sectorială se opresc pentru o perioadă lungă de timp.

Dacă eu vreau să dau lucruri, ce îmi e mai ușor să fac? Să dau lucrurile ca să controlez pe cine am eu nevoie când am eu nevoie prin inițiative legislative separate sau să dau o lege a salarizării unitare care oricum până când se va nivela va face pe toată lumea nemulțumită? Acesta e din perspectiva celor care dau. Din perspectiva celor care cer. Puneți-vă în pielea unor lideri sindicali. Ca lideri sindicali, ce v-ar conveni, să obțineți o nivelare și să știți că salariile respective nu se mai mișcă 5—10 ani sau să aveți în fiecare an posibilitatea să mai cereți 5%, 10% și să vă rupeți cămașa de pe dumneavoastră spunând că uite ce am obținut pentru respectivul segment al administrației?„, a spus Pîslaru.

Acesta a spus că la nivelul lunii noiembrie au fost colectate date pentru 966.094 de salariați care lucrează în instituții și autorități publice din totalul celor 1.189.921 de posturi ocupate. De la aceste cifre ar trebui pornit orice demers în realizarea unei legi a salarizării.

De asemenea, ministrul a spus că va sprijini orice demers viitor pentru realizarea unei legi a salarizării unitare, iar proiectul elaborat de Ministerul Muncii va fi postat începând de marți pe pagina de internet a instituției.

Citeşte şi Raluca Turcan: Liberalii susţin creşterea salariului mimin concomitent cu legea salarizării

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri