Se fac multe concedieri în România, dar este criză economică şi în Republica Moldova. Potrivit art. 90 alin. (2) lit. a) din Codul muncii, repararea de către angajator a prejudiciului cauzat salariatului constă inclusiv în plata obligatorie a unei despăgubiri pentru întreaga perioadă de absență forțată de la muncă, într-o mărime care nu va depăși 12 salarii medii lunare ale salariatului, în cazul transferului sau al eliberării nelegitime din serviciu, transmite Știri.md.
Această normă legală a fost declarată neconstituțională. Prin urmare, până la modificarea articolului de lege de către Parlament, în acord cu decizia Curții Constituționale, instanțele de judecată nu vor mai fi obligate să stabilească despăgubirile în limita a 12 salarii medii lunare.
Excepția de neconstituționalitate a fost invocată de Virgiliu Urechi, fost angajat al IMSP Institutul Oncologic, nemulțumit de faptul că nu a fost despăgubit pentru întreaga perioadă de absență forțată de la locul de muncă.
Urechi a argumentat că plafonarea despăgubirii la 12 salarii medii lunare, pentru concedierea sa ilegală, îi afectează dreptul la condiții echitabile și satisfăcătoare de muncă și îi restrânge dreptul la o despăgubire proporțională cu pierderea suferită.