Cei care vor să se relaxeze în apropiere de București, dar vor să evite aglomerația de la mare, se pot relaxa într-un mic colț de rai la doar o oră distanță de mers cu mașina de Capitală. Mai exact, este vorba despre Lacul Paltinu, din județul Prahova, care oferă un peisaj de vis și o atmosferă de vacanță de neuitat.
Lacul Paltinu, de pe Valea Doftanei, atrage mii de vizitatori în fiecare weekend, iar pe parcursul verii, turiștii aglomerează această zonă. Pe malurile acestui lac sunt amenajate foișoare, mese și băncuțe, perfecte pentru picnicuri sau grătare cu familia ori prietenii. Împrejurimile lacului sunt înconjurate de păduri dese și poieni montane, care adaugă un farmec aparte acestui loc superb.
Apa îi fascinează pe turiști, pe timpul verii căpătând o nuanță de verde smarald, iar asta, pentru că vorbim despre mica „mare”, situată la poalele munților.
Totodată, barajul Paltinu, un lac de acumulare artificial, servește, în principal, pentru alimentarea cu apă potabilă și industria muncipiilor Câmpina și Ploiești. Barajul Paltinu are peste 100 de metri înălțime și o lungime a coronamentului de 460 de metri. Acesta a fost construit între 1966 și 1971, fiind primul astfel de lac din țară în dublu arc cu rost perimetral, irigând 9.000 de hectare de teren și având scopul de a produce energie electrică datorită unei hidrocentrale de 10,4 MW, instalată la piciorul barajului.
Construcția beneficiază și ea de propria legendă, spunându-se că aici ar înota un șarpe enorm, de aproape 5 metri lungime și circa 100 de kilograme. Șarpele ar avea un cap diform și ochii bulbucați.
Doftana are debitul cel mai crescut la confluența cu afluentul Păltinoasa, astfel că în aval de acest punct s-a decis amenajarea unui stăvilar. Barajul Paltinu a fost construit de angajați ai Trustului de Construcții Hidrotehnice, care a dus atât specialiști, pionieri în domeniu, dar și mii de muncitori din toată țara, care se deplasau cu tot cu familii de la un șantier la altul.