Plan de pace în Afganistan: Rex Tillerson propune cooptarea talibanilor la guvernare

Elemente "moderate din cadrul talibanilor" ar putea fi cooptate la guvernare în Afganistan, dacă mişcarea fundamentalistă renunţă la violenţe, în cadrul unui proces de reconciliere, a afirmat luni, la Kabul, secretarul de Stat american, Rex Tillerson, citat de Associated Press şi Axios.com.

23 oct. 2017, 19:07
Plan de pace în Afganistan: Rex Tillerson propune cooptarea talibanilor la guvernare

 „În mod clar, va trebui să luptăm în continuare împotriva talibanilor şi a altor grupuri pentru a-i face să înţeleagă că nu vor obţine niciodată victoria militară”, a declarat Rex Tillerson în cursul vizitei neanunţate efectuate luni la Kabul, unde s-a întâlnit cu preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, şi cu premierul Abdullah Abdullah.

„Însă credem că există voci moderate printre talibani, voci care nu vor ca luptele să continue la infinit. Nu vor să lupte şi copiii lor. Intenţionăm să începem discuţii cu acele persoane, pentru a le atrage într-un proces de reconciliere care să conducă la un proces de pace, cu implicarea deplină şi cu participarea lor la guvernare”, a explicat Rex Tillerson, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Vizită inopinată a secretarului de Stat american Rex Tillerson la Kabul

Rex Tillerson le-a prezentat liderilor afgani noua strategie a Administraţiei Donald Trump privind Asia de Sud. Referindu-se la situaţia din Afganistan, Pakistan şi India, secretarul de Stat american a evidenţiat necesitatea contracarării grupurilor extremiste.

Statele Unite au intervenit militar în Afganistan în anul 2001, înlăturând regimul taliban de la Kabul, acuzat de colaborare cu reţeaua teroristă Al-Qaida, care a comis atentatele din 11 septembrie 2001 în Washington şi New York. Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică menţin trupe în Afganistan, pentru a oferi asistenţă serviciilor de securitate afgane în confruntările cu insurgenţii talibani şi cu militanţi ai reţelelor teroriste Al-Qaida şi Stat Islamic.


loading...