Planeta e bolnavă. Milioane de oameni sunt în pericol, aproape un sfert din zăpadă s-a topit în doar 9 zile

Imaginile satelitare prelucrate de NASA arată că aproape un sfert din gheaţa din Antarctica s-a topit în puţin mai mult de o săptămână. Potrivit specialiştilor citaţi de CNN, acesta este încă un simptom comun al unei crize climatice.

25 feb. 2020, 08:25
Planeta e bolnavă. Milioane de oameni sunt în pericol, aproape un sfert din zăpadă s-a topit în doar 9 zile

Antarctica a experimentat zilele trecute o temperatură record de 18,2 grade Celsius, aceleaşi grade în termometre înregistrându-se în ziua respectivă şi la Los Angeles. „Nu am văzut niciodată o cantitate atât de mare de zăpadă topindu-se atât de repede în Antarctica„, spune Mauri Pelto, geolog la Nichols College, în Massachusetts. „Poţi vedea acest gen de topire în Alaska sau Groenlanda, dar nu e deloc comun Antarcticii„, mai spune acesta.

Schimbările din Insula Eagle sunt în măsură să îi îngrijoreze pe specialişti, nu mai puţin de 20% din zăpada acestei insule topindu-se în doar 9 zile, lucru neobişnuit pentru o asemenea latitudine.

Cercetătorul Xavier Fettweisavertizează asupra consecinţelor unei topiri atât de rapide şi spune că valul de căldură este principalul contributor la creşterea nivelului mării, în această vară. Or, creşterea nivelului mării ar avea consecinţe catastrofale asupra vieţii a milioane de oameni care locuiesc în regiunile de coastă, Antarctica având suficientă gheaţă cât să determine creşterea nivelului oceanelor cu 60 de metri.