Planta care se roagă pentru casă: Sănătate, noroc și productivitate

Originară din Brazilia, aceasta are frunze plate în timpul zilei, care noaptea se pliază, arătând ca niște mâini care se roagă.

06 ian. 2024, 10:09
Planta care se roagă pentru casă: Sănătate, noroc și productivitate

Maranta Leuconeura Kerchoveana este planta de apartament care își ridică frunzele și le lipește una de alta, precum două mâini care se roagă, în timp ce dimineața le lasă în jos. Maranta este o plantă cu un desen al frunzelor deosebit.  Acestea sunt de formă ovală, verde intens, catifelate, cu pete galbene în partea centrală și nervuri roșii arcuite care se regăsesc până la marginile frunzelor. Lungimea lor este de circa 2,5 cm.

Creșterea plantei este lentă însă poate ajunge la 30,5-38 cm înălțime.

Se spune că maranta aduce în casă energie pozitivă și noroc.

Însă are și beneficii pentru sănătate, inducând calmul, concentrarea și productivitatea.

Absoarbe substanțele toxice din aer, precum formaldehida și benzenul.

Maranta are nevoie de căldură și lumină, sol umed și lumina indirectă a soarelui. Nu îi plac fluctuațiile mari de temperatură dar acceptă și zone mai umbroase, cu un minim de 18-23 de grade Celsius. De asemenea, lumina directă a soarelui îi arde frunzele.

Este o plantă rizomatoasă perenă, cu aspect de tufa. Are frunzele ovale și catifelate, de culoarea verde intens, cu pete galbene în partea centrală și nervuri roșii arcuite care se întind până la marginile frunzelor.

Crește lent și poate ajunge până la 38 cm înălțime. Pentru că nu are rădăcinile foarte adânci, se acomodează bine în ghivece puțin adânci sau plate.

Energie pozitivă
Unul dintre argumentele pentru care iubitorii de plante o preferă ca plantă de apartament este legat de credința că poate aduce energie pozitivă și noroc.

Planta pe care trebuie să o ai obligatoriu în casă în luna ianuarie. Îți va aduce noroc cu carul în viață
Frunzele pliabile asemănătoare cu mâinile îndoite în rugăciune simbolizează recunoștința,  motiv pentru care planta poate fi și un cadou excelent, tocmai datorită semnificației.

Cum se explică forma
Cel mai special lucru al acestei plante este că în timpul zilei frunzele sunt plate, iar noaptea se mișcă în sus. Este vorba despre mișcarea nastică, mai exact răspunsul plantei la lumină.

Acest lucru permite, de asemenea, plantei să păstreze umiditatea pe timp de noapte.

Beneficii pentru sănătate
Să nu uităm că studiile au arătat că menținerea plantelor în spațiul de lucru îmbunătățește concentrarea și productivitatea.

Citește și: Vesela din silicon și bambus: pericol pentru sănătate?

În plus, se știe că înconjurarea de plante sporește calmul și concentrarea, iar în cazul plantei care se roagă, beneficiile ar putea fi cu atât mai mari cu cât luăm în calcul și simbolistica ei.

Ca multe plante de apartament, Maranta absoarbe poluanții și poate îmbunătăți calitatea aerului, reducând formaldehida și benzenul din aerul înconjurător.