Plante otrăvitoare, lângă spaţiile de joacă pentru copii

O plantă otrăvitoare se află în mijlocul unui loc de joacă din Sibiu. Aceasta nu poate fi tăiată pentru că este monument al naturii și este extrem de rară. Primăria spune că planta este toxică doar dacă este înghițită.

06 oct. 2022, 15:22
Plante otrăvitoare, lângă spaţiile de joacă pentru copii

Copiii din cartierul Valea Aurie sunt zilnic expuşi unui pericol, iar autorităţile nu pot face nimic pentru a-i proteja. Zilnic, micuţii care merg în spaţiul de joacă de lângă blocuri se urcă sau se ascund în nişte plante otrăvitoare, potrivit turnulsfatului.ro.

„Una dintre cele mai otrăvitoare plante din lume este plantată în Valea Aurie, în parcul din stația de taxi. Sunt copii care zi de zi pot lua frunzele, acele, să le mestece sau coaja. Autoritățile habar nu au ce plantează si ne otrăvesc… Din prostie, am crezut ca e altă plantă, dar când am luat fructele și le-am verificat atent, ne-am dat seama, împreună cu un prieten foarte bun care are cunoștințe în domeniu, că este o otrăvitoare”, a spus un locuitor al cartierului.

Planta otrăvitoare se numeşte Taxus Baccata şi este cunoscută popular sub denumirea de Tisa.

”Este o specie toxică în întregime (frunzele, scoarța conțin taxină) cu excepția arilului (un înveliș cărnos de culoare roșie al seminței). (…) specia este ocrotită ca monument al naturii, fiind extrem de rară în natură”, a explicat dr. biolog Mihai Crăciunaș.

Specialiștii din cadrul Serviciului de Administrare a Parcurilor și Zonelor Verzi precizează că planta în cauză este toxică doar dacă este înghițită, neprezentând un pericol pentru sănătate prin simpla apropiere față de aceasta.

„Se vor lua măsuri suplimentare de împrejmuire a acestora cu gard viu și se vor monta panouri de atenționare astfel încât plantele să nu mai reprezinte un potențial pericol pentru copiii lăsați nesupravegheați”, a mai transmis Primaria Sibiu.