Plantele care îţi iau durerea cu mâna

Există anumite plante care sunt adevărate medicamente pentru noi atunci când ne confruntăm cu răni sau arsuri.

16 apr. 2016, 11:16
Plantele care îţi iau durerea cu mâna

Pătlagina ajută la coagularea sângelui şi la cicatrizarea rănilor. Frunzele proaspăt culese, spălate, şterse cu un şervet absorbant şi zdrobite, se pot folosi ca atare: se aplică umede, direct pe răni, pentru a opri hemoragiile. Dacă n-ai la îndemână plantă proaspătă, foloseşte-o sub formă de tinctură sau de pulbere, pentru răni produse prin tăietură sau zgârietură. În cazul rănilor purulente, ai nevoie de o infuzie obţinută astfel: 20 g de frunze uscate şi mărunţite la o cană cu apă clocotită, lăsate 10-15 minute. Fă spălături locale de mai multe ori pe zi.

Tinctură de arnică

Stimulează cir­­culaţia periferică şi refacerea ţesuturilor. Fă spălături locale cu tinctură diluată şi aplică pansamente cu o soluţie de 10-20 ml de tinctură diluată în 100 ml de apă distilată.

Alifie de brusture

Prepară o alifie din brusture astfel: amestecă bine o jumătate de pahar de suc de plantă cu o jumătate de pahar de ulei de măsline. Unge locurile afectate.

Spălături cu coada-calului

Pentru rănile care se vindecă greu, pe ulceraţiile adânci în ţesut (fistule), foloseşte coada-calului, în spălături şi băi cu infuzie concentrată. Apoi pune cataplasme cu plantă opărită, învelită în tifon şi aplicată pe leziune, scrie Click.

Infuzie de coada-şoricelului

Planta este un hemostatic natural şi se aplică pe tăieturi şi zgârieturi, după spălare şi dezinfectare prealabilă. Foloseşte o tinctură, preparată astfel: umple o sticlă de culoare închisă cu flori proaspete de coada-şoricelului, ­mărunţite, fără a le îndesa. Adaugă rachiu de fructe de 40 de grade, lasă 14 zile la soare. Aplică lichidul direct pe tifonul cu care pansezi rana. Poţi presăra pe locul dureros şi puţină pulbere de plantă. Cu infuzia de flori (maximum trei linguri la o cană) poţi face băi sau pune comprese.

Suc de aloe vera

Se utilizează ca atare, datorită conţinutului de vitamine şi de antioxidanţi. Poate fi aplicat direct pe piele, sub formă de unguent. Sucul este bun împotriva arsurilor şi protejează tegumentele. În magazinele de profil mai poţi găsi gel pur de aloe vera – optează pentru varianta bio.