Planul de 800 mld. de euro pentru înarmarea Europei, aprobat la Bruxelles. Trump nu mai vrea să apere țările NATO, dacă nu plătesc

Europa își redefinește poziția, căutând să rezolve dependența exclusivă de SUA și să își constuiască propria protecție. Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a subliniat că investițiile masive în domeniul militar vor asigura întărirea Flancului Estic, o prioritate absolută în noul context geopolitic.
Filip Stan
07 mart. 2025, 10:47
Planul de 800 mld. de euro pentru înarmarea Europei, aprobat la Bruxelles. Trump nu mai vrea să apere țările NATO, dacă nu plătesc

Potrivit lui Ilie Bolojan, liderii țărilor Uniunii Europene au propus ca pentru toate statele UE să existe posibilitatea clauzei de salvgardare, astfel încât balanțele statelor să nu fie afectate de cheltuielile suplimentare pentru apărare. Bolojan a adăugat că, în acest cadru, va exista un fond de 150 de miliarde de euro, sub forma unui împrumut, susținut din bugetul UE, la dispoziția statelor, pentru cheltuieli de apărare.

Citește și: Volodimir Zelenski vrea PACE cu Rusia, a prezentat planul la Bruxelles

De asemenea, liderii UE au stabilit și întărirea Flancului estic de la Marea Baltică la Marea Neagră, a adăugat președintele interimar.

El a spus că, cel mai probabil, șefii apărării din România vor fi la întâlnirea de la Paris convocată de președintele Franței, Emanuel Macron.

După întâlnirea liderilor UE, șeful interimar al statului a sugerat importanța convocării unei întruniri a Consiliului Suprem al Apărării.

„Nu vom trimite trupe în teren. România, și astăzi, este un hub logistic pentru ca aceste trupe să poată să ajungă, dacă va fi cazul, în zona Ucrainei”, a declarat Ilie Bolojan, după summitul de la Bruxelles.

„Cred că astăzi s-a scris istorie. Suntem hotărâţi să investim mai mult, să investim mai bine şi să investim mai repede împreună”, a spus Ursula von der Leyen.

Dat afară din Casa Albă de Donald Trump din cauza acordului pentru minerale, Volodimir Zelenski a apărut flancat de şefii instituţiilor europene. „În toată această perioadă şi săptămâna trecută aţi rămas alături de noi”, a transmis Volodimir Zelenski.

Președintele francez Emmanuel Macron l-a acuzat joi pe omologul său rus Vladimir Putin că este un „imperialist revizionist” care, în opinia sa, a făcut „o interpretare greșită a istoriei” când l-a comparat cu Napoleon, scrie AFP.

„Napoleon a făcut cuceriri. Singura putere imperială pe care o văd astăzi în Europa se numește Rusia'”, a declarat șeful statului francez. „Este un imperialist revizionist al istoriei și identității popoarelor”, a adăugat el în fața presei după summitul european de la Bruxelles.

„Dacă nu plătesc, nu le voi apăra” – a declarat Trump referitor la țările europene, membre NATO

În timp ce la Bruxelles se negocia soarta Europei, şeful Pentagonului, Pete Hegseth, s-a întâlnit cu şeful apărării din Regatul Unit, în contextul distanţării tot mai mare a lui Trump de Europa. „Ne-aţi provocat să facem mai mult pentru Ucraina, pentru cheltuielile de apărare, pentru securitatea europeană. Şi vă spun că am făcut acest lucru, că o facem şi că vom continua să o facem. Iar săptămâna trecută, premierul britanic a anunţat cea mai mare creştere a cheltuielilor pentru apărare de la sfârşitul Războiului Rece. Şi vom merge şi mai departe”, a declarat secretarul Apărării din Marea Britanie, John Healey.

Împăratul Napoleon Bonaparte a invadat Imperiul Rus în 1812, cucerind Moscova, dar campania sa s-a încheiat cu o retragere dezastruoasă și în definitiv cu o victorie a Rusiei.

Insistând asupra unei „interpretări greșite a istoriei”, Emmanuel Macron a afirmat că președintele rus a fost „fără îndoială, enervat de faptul că i-am demascat jocul”.

El a subliniat astfel că, dacă Moscova dorește o încetare a focului în Ucraina în cadrul discuțiilor sale cu Statele Unite conduse de Donald Trump, nu face asta pentru o pace durabilă, ci pentru a relua mai bine războiul.

Președintele Donald Trump a pus din nou sub semnul întrebării angajamentul american în cadrul NATO, afirmând că Statele Unite nu ar trebui să vină în ajutorul țărilor care, în opinia sa, nu cheltuiesc suficient pentru propria lor apărare, notează AFP.

Țările membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord ‘ar trebui să plătească mai mult’, a insistat el.

„Cea mai mare problemă a mea cu NATO (…) este că dacă Statele Unite ar avea o problemă și am suna Franța sau alte țări, pe care nu le voi numi, spunând am o problemă, credeți că ar veni să ne ajute, așa cum ar trebui să facă? Nu sunt sigur…”, a afirmat președintele republican.

„Dacă nu plătesc, nu le voi apăra”, le-a declarat jurnaliștilor președintele american la Casa Albă.

Timp de zeci de ani, țările europene au delegat în mare măsură Statelor Unite costul securității lor, asigurat de Washington în cadrul NATO, și și-au redus cheltuielile militare.

Statele Unite, care au cheltuit aproape 3,3% din PIB pentru apărare în 2024, critică de câțiva ani slabele cheltuieli militare europene.

Donald Trump a declarat în ianuarie că țările membre NATO ar trebui să cheltuiască 5% din PIB-ul lor pentru apărare.

Tot pe plan extern, spune Trump, „Ucraina vrea să ajungă la un acord, pentru că nu cred că au de ales. Cred, de asemenea, că Rusia vrea să ajungă la un acord, deoarece, într-un mod diferit, un mod pe care doar eu îl cunosc, doar eu îl cunosc, nici ei nu au de ales”.

Săptămâna următoare se anunţă ca fiind crucială pentru soarta Europei şi a războiului de la graniţa României. Marţi, la Paris are loc o reuniune a şefilor armatelor europene. Se vor purta discutii privind o posibilă coaliţie, în cazul unui armistiţiu între Rusia şi Ucraina. Deşi România nu va trimite trupe de menţinere a păcii în Ucraina, ţara noastră NU va lipsi de la întâlnire. Tot, marţi, Zelenski a declarat că va purta discuţii cu Statele Unite în Arabia Saudită scriu editorii de la observatornews.ro.

Liderii din UE, reuniți în cadrul summitului de la Bruxelles, au dat undă verde planului Comisiei Europene supranumit “Reînarmarea Europei”, care vizează mobilizarea a aproximativ 800 de miliarde de euro, dintre care 150 de miliarde sub formă de împrumuturi, pentru a consolida capacitățile de apărare a continentului.

Consiliul European, care reunește șefii de stat și de guvern din „Cele 27”, subliniază necesitatea creșterii substanțiale a cheltuielilor în materie de apărare și cere Comisiei Europene să le transcrie rapid în propuneri concrete.

Sunt menționate mai multe modalități, între care posibilitatea ca statele membre să-și crească semnificativ cheltuielile militare, fără ca acest lucru să fie luat în considerare în calculul deficitului lor, limitat, în principiu, la 3% din produsul lor intern brut (PIB).

Această posibilitate oferită statelor membre poate permite alocarea a aproximativ 650 de miliarde de euro în patru ani, a asigurat Comisia Europeană.

Citește și: UE: Undă verde a „Celor 27” pentru planul de consolidare a apărării europene. Şi Ilie Bolojan a semnat pentru înarmarea Europei. Ungaria respinge prin veto declarația liderilor UE privind ajutorul militar pentru Ucraina

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
David Popovici, între credință și îndoială. Ce i-a răspuns unui copil care l-a întrebat despre Dumnezeu. Ce spune părintele Necula despre Creator
Capital.ro
Ce să NU faci de Înviere și prima zi de Paște. Interdicție pentru credincioșii din România
Playtech.ro
Pensionarii vizați de noile modificări legislative. Situații în care vor fi obligați să returneze pensiile încasate
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Clarvăzătoarea supranumită „Baba Vanga a Japoniei” face o profeție înfiorătoare. Un dezastru urmează să lovească lumea în curând
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! Un mare actor, prieten drag lui, a murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Un desert uitat, din copilărie. Prăjitura care seducea
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Rareș Ion a fost INCINERAT! Ceremonia restrânsă a avut loc în Vinerea Mare, în Capitală: 'Am primit mesaj de la mama lui'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu. Iubita actriță ne-a părăsit. A fost cea mai strălucitoare stea pe scenă și la TV
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Rânduiala Ceasurilor Sfintelor Paști. Rugăciunea prin care toți credincioșii care o citesc de Paște au parte de minuni în viața lor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pacea în Ucraina, viziunea suveraniștilor români: cum ar încheia războiul niște muhaiele cu tricolor la gât