Planul de 800 mld. de euro pentru înarmarea Europei, aprobat la Bruxelles. Trump nu mai vrea să apere țările NATO, dacă nu plătesc

Europa își redefinește poziția, căutând să rezolve dependența exclusivă de SUA și să își constuiască propria protecție. Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a subliniat că investițiile masive în domeniul militar vor asigura întărirea Flancului Estic, o prioritate absolută în noul context geopolitic.
Filip Stan
07 mart. 2025, 10:47
Planul de 800 mld. de euro pentru înarmarea Europei, aprobat la Bruxelles. Trump nu mai vrea să apere țările NATO, dacă nu plătesc

Potrivit lui Ilie Bolojan, liderii țărilor Uniunii Europene au propus ca pentru toate statele UE să existe posibilitatea clauzei de salvgardare, astfel încât balanțele statelor să nu fie afectate de cheltuielile suplimentare pentru apărare. Bolojan a adăugat că, în acest cadru, va exista un fond de 150 de miliarde de euro, sub forma unui împrumut, susținut din bugetul UE, la dispoziția statelor, pentru cheltuieli de apărare.

Citește și: Volodimir Zelenski vrea PACE cu Rusia, a prezentat planul la Bruxelles

De asemenea, liderii UE au stabilit și întărirea Flancului estic de la Marea Baltică la Marea Neagră, a adăugat președintele interimar.

El a spus că, cel mai probabil, șefii apărării din România vor fi la întâlnirea de la Paris convocată de președintele Franței, Emanuel Macron.

După întâlnirea liderilor UE, șeful interimar al statului a sugerat importanța convocării unei întruniri a Consiliului Suprem al Apărării.

„Nu vom trimite trupe în teren. România, și astăzi, este un hub logistic pentru ca aceste trupe să poată să ajungă, dacă va fi cazul, în zona Ucrainei”, a declarat Ilie Bolojan, după summitul de la Bruxelles.

„Cred că astăzi s-a scris istorie. Suntem hotărâţi să investim mai mult, să investim mai bine şi să investim mai repede împreună”, a spus Ursula von der Leyen.

Dat afară din Casa Albă de Donald Trump din cauza acordului pentru minerale, Volodimir Zelenski a apărut flancat de şefii instituţiilor europene. „În toată această perioadă şi săptămâna trecută aţi rămas alături de noi”, a transmis Volodimir Zelenski.

Președintele francez Emmanuel Macron l-a acuzat joi pe omologul său rus Vladimir Putin că este un „imperialist revizionist” care, în opinia sa, a făcut „o interpretare greșită a istoriei” când l-a comparat cu Napoleon, scrie AFP.

„Napoleon a făcut cuceriri. Singura putere imperială pe care o văd astăzi în Europa se numește Rusia'”, a declarat șeful statului francez. „Este un imperialist revizionist al istoriei și identității popoarelor”, a adăugat el în fața presei după summitul european de la Bruxelles.

„Dacă nu plătesc, nu le voi apăra” – a declarat Trump referitor la țările europene, membre NATO

În timp ce la Bruxelles se negocia soarta Europei, şeful Pentagonului, Pete Hegseth, s-a întâlnit cu şeful apărării din Regatul Unit, în contextul distanţării tot mai mare a lui Trump de Europa. „Ne-aţi provocat să facem mai mult pentru Ucraina, pentru cheltuielile de apărare, pentru securitatea europeană. Şi vă spun că am făcut acest lucru, că o facem şi că vom continua să o facem. Iar săptămâna trecută, premierul britanic a anunţat cea mai mare creştere a cheltuielilor pentru apărare de la sfârşitul Războiului Rece. Şi vom merge şi mai departe”, a declarat secretarul Apărării din Marea Britanie, John Healey.

Împăratul Napoleon Bonaparte a invadat Imperiul Rus în 1812, cucerind Moscova, dar campania sa s-a încheiat cu o retragere dezastruoasă și în definitiv cu o victorie a Rusiei.

Insistând asupra unei „interpretări greșite a istoriei”, Emmanuel Macron a afirmat că președintele rus a fost „fără îndoială, enervat de faptul că i-am demascat jocul”.

El a subliniat astfel că, dacă Moscova dorește o încetare a focului în Ucraina în cadrul discuțiilor sale cu Statele Unite conduse de Donald Trump, nu face asta pentru o pace durabilă, ci pentru a relua mai bine războiul.

Președintele Donald Trump a pus din nou sub semnul întrebării angajamentul american în cadrul NATO, afirmând că Statele Unite nu ar trebui să vină în ajutorul țărilor care, în opinia sa, nu cheltuiesc suficient pentru propria lor apărare, notează AFP.

Țările membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord ‘ar trebui să plătească mai mult’, a insistat el.

„Cea mai mare problemă a mea cu NATO (…) este că dacă Statele Unite ar avea o problemă și am suna Franța sau alte țări, pe care nu le voi numi, spunând am o problemă, credeți că ar veni să ne ajute, așa cum ar trebui să facă? Nu sunt sigur…”, a afirmat președintele republican.

„Dacă nu plătesc, nu le voi apăra”, le-a declarat jurnaliștilor președintele american la Casa Albă.

Timp de zeci de ani, țările europene au delegat în mare măsură Statelor Unite costul securității lor, asigurat de Washington în cadrul NATO, și și-au redus cheltuielile militare.

Statele Unite, care au cheltuit aproape 3,3% din PIB pentru apărare în 2024, critică de câțiva ani slabele cheltuieli militare europene.

Donald Trump a declarat în ianuarie că țările membre NATO ar trebui să cheltuiască 5% din PIB-ul lor pentru apărare.

Tot pe plan extern, spune Trump, „Ucraina vrea să ajungă la un acord, pentru că nu cred că au de ales. Cred, de asemenea, că Rusia vrea să ajungă la un acord, deoarece, într-un mod diferit, un mod pe care doar eu îl cunosc, doar eu îl cunosc, nici ei nu au de ales”.

Săptămâna următoare se anunţă ca fiind crucială pentru soarta Europei şi a războiului de la graniţa României. Marţi, la Paris are loc o reuniune a şefilor armatelor europene. Se vor purta discutii privind o posibilă coaliţie, în cazul unui armistiţiu între Rusia şi Ucraina. Deşi România nu va trimite trupe de menţinere a păcii în Ucraina, ţara noastră NU va lipsi de la întâlnire. Tot, marţi, Zelenski a declarat că va purta discuţii cu Statele Unite în Arabia Saudită scriu editorii de la observatornews.ro.

Liderii din UE, reuniți în cadrul summitului de la Bruxelles, au dat undă verde planului Comisiei Europene supranumit “Reînarmarea Europei”, care vizează mobilizarea a aproximativ 800 de miliarde de euro, dintre care 150 de miliarde sub formă de împrumuturi, pentru a consolida capacitățile de apărare a continentului.

Consiliul European, care reunește șefii de stat și de guvern din „Cele 27”, subliniază necesitatea creșterii substanțiale a cheltuielilor în materie de apărare și cere Comisiei Europene să le transcrie rapid în propuneri concrete.

Sunt menționate mai multe modalități, între care posibilitatea ca statele membre să-și crească semnificativ cheltuielile militare, fără ca acest lucru să fie luat în considerare în calculul deficitului lor, limitat, în principiu, la 3% din produsul lor intern brut (PIB).

Această posibilitate oferită statelor membre poate permite alocarea a aproximativ 650 de miliarde de euro în patru ani, a asigurat Comisia Europeană.

Citește și: UE: Undă verde a „Celor 27” pentru planul de consolidare a apărării europene. Şi Ilie Bolojan a semnat pentru înarmarea Europei. Ungaria respinge prin veto declarația liderilor UE privind ajutorul militar pentru Ucraina

 

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”