Planul lui Putin care îngrozeşte Ucraina. Următoarele săptămâni vor fi critice

Ucraina se pregătește pentru o nouă ofensivă majoră a armatei ruse care ar putea începe în câteva săptămâni. Unul dintre cei mai importanți membri ai echipei președintelui Zelenski a declarat pentru The Daily Beast că se așteaptă la o mișcare rusă care va înconjura țara cu un atac simultan pe trei fronturi.

22 ian. 2023, 08:44
Planul lui Putin care îngrozeşte Ucraina. Următoarele săptămâni vor fi critice

Rustem Umerov, un membru al echipei care negociază cu Kremlinul, a declarat că Rusia s-ar putea pregăti pentru o nouă ofensivă. El a spus că Ucraina este amenințată din mai multe direcții, dar nu a precizat de unde ar putea veni atacurile.

„Rușii ne înconjoară de la 240 de grade, ne atacă dinspre Marea Neagră, din Belarus și din regiunile Lugansk și Donețk”, a spus Umerov.

Rusia a declarat recent prima victorie în război după mai multe luni de eșecuri înregistrate pe front, afirmând că a cucerit orașul Soledar din regiunea Donețk. Vineri, forțele pro-ruse au afirmat că soldații ruși au mai cucerit o localitate mică în apropiere de Bahmut, locul în care se dau lupte crâncene.

Există încă unele dispute cu privire la continuarea luptelor pentru controlul asupra Soledar, dar rușii au obținut în mod clar câștiguri teritoriale, însă cu un cost uriaș.

Mercenarii Wagner, armata privată a lui Putin, au condus atacul asupra Soledar și a orașului din apropiere, Bahmut. Luptătorii recrutați din închisorile rusești au fost cheia atacului. The Daily Beast scrie că atacurile lor aproape sinucigașe i-au ajutat pe ruși să identifice buzunarele de rezistență ucraineană.

„Ei vin din toate direcțiile, cu trei linii de luptă: criminali, contractori privați și forțe regulate. Obiectivele lor sunt să scape de criminali, să-și testeze și să-și antreneze contractanții”, a spus Umerov.

Citeşte şi: Cum se distrau soldații ruși de Revelion, în şcoala de la Makiivka, cu câteva secunde înainte de a fi loviţi de rachete HIMARS

Experții ucraineni din domeniul informațiilor și ai apărării cred că totul este o pregătire pentru o ofensivă terestră pe scară largă, susținută de cât mai mulți noi recruți.

Colonelul Oleg Jdanov, fost membru al direcției operaționale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat pentru The Daily Beast că unitățile militare și de informații ucrainene urmăresc în timp real mișcările trupelor rusești.

„Urmărim cum Rusia își construiește o mulțime de forțe în regiunea Zaporojie. Se pare că plănuiesc un atac în clește din direcțiile Harkov, în est, și Zaporojie, în sud, vor încerca să captureze toate forțele de apărare majore ale Ucrainei”, a declarat Jdanov pentru The Daily Beast.

„De asemenea, urmărim cum armata rusă deplasează constant 10-12.000 de oameni în Belarus, spre nord. De asemenea, ei își întăresc forțele în regiunile Lugansk și Donețk”.

Citeşte şi: Rusia se teme de un atac aerian. Sisteme de rachete defensive au fost ridicate pe acoperişurile din Moscova