Plastic descoperit în spaţiu: Titan, luna lui Saturn, este plină de propilenă VIDEO

Pentru prima dată, o substanţă chimică esenţială pentru crearea plasticului a fost descoperită în afara Pământului, pe cea mai mare lună a lui Saturn, Titan.

01 oct. 2013, 18:02
Plastic descoperit în spaţiu: Titan, luna lui Saturn, este plină de propilenă VIDEO

Descoperirea, făcut de sonda spaţială Cassini de la NASA, care orbitează planeta Saturn, a descoperit că atmosfera de pe Titan conţine propilenă, un ingredient de bază al plasticului de pe Pământ.

„Această substanţă chimică duce la crearea materialului denumit polipropilenă. Containerul de plastic de la magazin, cu codul de reciclare 5 pe fundul său, este din polipropilenă„, a explicat Conor Nixon, cercetător la NASA.

Oamenii de ştiinţă au folosit spectometrul cu infraroşii CIRS, aflat la bordul sondei Cassini. Acest instrument măsoară lumina infraroşie oferită de Saturn şi de luna lui.

Noul studiu ajută la rezolvarea misterioasei atmosfere a lunii Titan. Când sonda Voyager 1 a trecut pe lângă Titan, în 1980, a recunoscut gazele din atmosfera maronie a lunii drept hidrocarburi.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că hidrocarburile, care duc la crearea combustibililor fosili pe Terra, se formează pe Titan după ce lumina solară descompune metanul, iar substanţele chimice se recompun în legături de două sau mai multe carburi. Voyager a descoperit dovezi ale existenţei celei mai grele hidrocarburi, propanul, şi ale propinei – cea mai uşoară dintre hidrocarburi. Substanţele de greutate medie, precum propilena, nu se aflau printre datele furnizate de Voyager.

„Această măsurătoare a fost foarte greu de făcut întrucât semnătura slabă a propilenei este acoperită de alte substanţe chimice înrudite cu semnale mai puternice”, explică Michael Flasar, cercetător la Institutul Goddard şi principalul investigator pentru instrumentul CIRS.

Titan este cam jumătate din Pământ, şi a doua lună ca mărime din sistemul solar, după luna lui Jupiter, Ganymede. Această lună este singura care are nori şi o atmosferă precum a planetelor, compusă din nitrogen şi metan.

Sonda Cassini a fost lansată în spaţiu în 1997 şi a ajuns pe orbita planetei Saturn în iulie 2004. Misiunea sa va continua până în 2017, când sonda va fi prăbuşită în atmosfera planetei Saturn.