În România, plata profesorilor se va face la fel, dar cu norma mărită din toamnă. În Slovacia, se va trece la plata pe baza de performanţă, deşi este greu de găsit un set de criterii care să măsoare succesul într-un astfel de domeniu. Măsura va fi aplicată descentralizat, școlile urmând să aibă un cuvânt decisiv de spus, iar ea este însoțită de alte acțiuni legate de creșterea salariilor și de noi căi de intrare în profesia didactică. Prezentarea noului sistem a fost publicată pe platforma europeană Eurydice.
Profesorii vor fi evaluați pe o grilă în cinci niveluri, de la „Excelent” la „Nesatisfăcător”. Astfel, directorii de școli vor avea un instrument eficient pentru motivarea și dezvoltarea echipelor. Fiecare școală va putea stabili propriile criterii de evaluare, pentru a asigura că sistemul reflectă nevoile individuale de lucru ale fiecărei unități de învățământ. Bugetul alocat pentru aceste „alocații” este de 132,5 milioane de euro.
„Un învățământ modern, de înaltă calitate și echitabil este unul dintre angajamentele acestui guvern. Creșterea salariilor angajaților din învățământ și noul sistem de remunerare, pe care parlamentul l-a aprobat recent, sunt unul dintre pașii pe care îi facem pentru a îndeplini acest angajament”, a declarat ministrul educației Tomáš Drucker, conform minedu.sk.
Ministrul plănuiește să introducă măsuri suplimentare pentru a îmbunătăți calitatea predării și să sprijine profesorii în munca lor zilnică. Unul dintre motive este de a obține mai rapid calificări în disciplinele deficitare prin intermediul unor programe de formare flexibile.
Măsura a fost prezentată, pe platforma Eurydice, în contextul altor intervenții în ceea ce privește salarizarea profesorilor și accesul la cariera didactică în Slovacia, mai exact:
„Această protecție este o parte esențială a efortului de a crea un mediu demn și sigur pentru toți cei care au grijă de copiii noștri în școli”, a adăugat ministrul T. Drucker.