Platanul din Cîmpeni, arborele anului 2019, tăiat din nou cu drujba VIDEO

Platanul din Cîmpeni a fost tăiat cu drujba, pentru a face loc unei case de cultură. Copacul a câştigat competiţia "Arborele anului 2019 în România" şi a participat la concursul organizat la nivel european.

16 apr. 2020, 06:12
Platanul din Cîmpeni, arborele anului 2019, tăiat din nou cu drujba VIDEO

Platanul din Câmpeni, câştigătorul concursului „Arborele anului 2019 în România” şi care a concurat în 2018 cu alţi copaci remarcabili ai Europei, a fost toaletat din nou, din acesta rămânând doar trunchiul şi crengile mai groase care au fost vopsite în capete.

Pentru tăierea crengilor înalte cu drujba s-a folosit o maşină cu scară retractabilă, totul realizându-se „la adăpostul” benzii care delimitează şantierele din centrul oraşului Câmpeni, judeţul Alba, potrivit adevarul.ro.

În primăvara anului trecut, falnicul platan a mai fost toaletat de muncitorii de la primărie. Aunci i-au fost tăiate doar crengile care se aflau pe partea clădirii viitoarei case de cultură a oraşului. Atunci a avut loc şi un mic protest al unor locuitori, care au oprit tăierea brutală a copacului.

Copacul cu o vechime de circa 200 de ani a fost secţionat pe motiv că încurcă lucrările de construcţii la casa de cultură a oraşului. La competiţia „Arborele anului 2019 în România”, organizată în perioada 3 octombrie – 23 octombrie 2018, platanul falnic din capitala Ţării Moţilor a primit cele mai multe voturi online în raport cu ceilalţi cinci arbori seculari incluşi în concurs.

Arborele din Cîmpeni a fost plantat în urmă cu câteva sute de ani şi a devenit un fel de simbol al oraşului. Oamenii îşi dădeau în trecut întâlnire „la platan”. În epoca comunistă, lângă platan a fost construit un cinematograf. Proiectanţii şi constructorii au avut mare grijă să fie ocrotit. Astfel, la umbra platanului, au continuat să fie spuse poveştile mai multor generaţii. La competiţia europeană, copacul din Câmpeni s-a clasat pe locul 13 din 15 participanţi, potrivit numărului de voturi primite online.

Citeşte şi Secţiunile paralele ale Festivalului de Film de la Cannes au fost anulate. Posibilitatea unei ediţii digitale este exclusă