Plățile cash vor fi interzise în toată Uniunea Europeană. Despre ce sume este vorba și de când intră în vigoare noua regulă

Plățile cash, de peste 10.000 de euro, vor fi interzise. Identificarea clientului va deveni obligatorie pentru plățile cash de peste 3.000 de euro.
Alina Costache
21 iun. 2024, 11:09
Plățile cash vor fi interzise în toată Uniunea Europeană. Despre ce sume este vorba și de când intră în vigoare noua regulă
Plățile cash vor fi interzise în Uniunea Europeană

Începând cu data de 1o iulie 2017, conform Regulamentului european 1.624/2024, apărut în Jurnalul Oficial UE, plățile cash, de peste 10.000 de euro, vor fi interzise în toate țările membre UE. Este vorba despre plățile între comercianții de bunuri sau prestatorii de servicii, ori între aceștia.

Mai mult, în cazul plăților cash de peste 3.000 de euro, verificarea identității clientului va fi obligatorie. Scopul noii legi este de a reduce riscul de spălare de bani, iar regula va fi valabilă și dacă o tranzacție cash de peset 10.000 de euro este efectuată printr-o singură plată sau prin mai multe plăți.

„Persoanele care comercializează bunuri sau prestează servicii pot accepta sau efectua o plată în numerar numai până la concurența sumei de 10 000 EUR sau echivalentul în moneda națională sau în valută, indiferent dacă tranzacția se efectuează printr-o singură operațiune sau prin mai multe operațiuni care par a avea o legătură între ele”, prevede actul normativ.

Țările din Uniunea Europeană pot adopta și limite inferioare celei de 10.000 de euro, pentru plățile în numerar, după consultarea cu Banca Centrală Europeană.

Citește și: Comercianţii, obligaţi să accepte plata cu cardul în lipsa banilor cash

Dacă există deja legi care prevăd limite inferioare celei de 10.000 de euro la nivel de stat la tranzacții cash, acestea se vor aplica în continuare.

Limita pentru tranzacțiile în numerar nu se va aplica plăților între persoanele fizice, dacă acestea nu acționează în exercițiul profesiei, și nici plăților sau depozitelor făcute la bănci, potrivit avocatnet.ro.

Pentru tranzacțiile de minimum 3.000 de euro, autoritățile europene au stabilit că va fi necesară identificarea clientului.

„Prin derogare (…), entitățile obligate aplică cel puțin măsurile de precauție privind clientela (privind identificarea clientului și verificarea identității clientului) atunci când efectuează o tranzacție ocazională în numerar în valoare de cel puțin 3 000 EUR sau echivalentul în monedă națională, indiferent dacă tranzacția se efectuează printr-o singură operațiune sau prin tranzacții legate între ele”,  se arară în regulament.

Fiecare țară membră UE va trebui să decidă sancțiuni pentru persoanele fizice sau societățile care nu respectă normele. În România, Legea 129/2019 spune că tranzacțiile în numerar mai mari de 10.000 de euro trebuie raportate autorităților din domeniul spălării banilor.

„Introducerea unei limite la nivelul Uniunii pentru plățile mari în numerar atenuează riscurile asociate utilizării unor astfel de plăți. Cu toate acestea, entitățile obligate care efectuează tranzacții în numerar sub limita respectivă rămân vulnerabile la riscurile de spălare a banilor și de finanțare a terorismului, deoarece oferă un punct de intrare în sistemul financiar al Uniunii. Prin urmare, este necesar să se impună aplicarea unor măsuri de precauție privind clientela pentru atenuarea riscurilor de utilizare abuzivă a numerarului. Pentru a se asigura că măsurile sunt proporționale cu riscurile prezentate de tranzacțiile cu o valoare mai mică de 10 000 EUR, aceste măsuri ar trebui să se limiteze la identificarea și verificarea clientului și a beneficiarului real atunci când efectuează tranzacții ocazionale în numerar în valoare de cel puțin 3 000 EUR. Respectiva limitare nu scutește entitatea obligată de aplicarea tuturor măsurilor de precauție privind clientela ori de câte ori există o suspiciune de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului și nici de raportarea tranzacțiilor suspecte către FIU […]

Utilizarea plăților mari în numerar este extrem de vulnerabilă la fenomenul spălării banilor și al finanțării terorismului și respectiva vulnerabilitate nu a fost suficient atenuată de cerința ca persoanele care comercializează bunuri să fie [supuse] normelor de combatere a spălării banilor atunci când efectuează sau primesc plăți în numerar în valoare de 10 000 EUR sau mai mult. În același timp, diferențele de abordare dintre statele membre au subminat condițiile de concurență echitabile de pe piața internă în detrimentul întreprinderilor situate în statele membre cu controale mai stricte. Prin urmare, este necesar să se introducă o limită la nivelul Uniunii pentru plățile mari în numerar în valoare de 10 000 EUR. Statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a adopta praguri mai mici și dispoziții suplimentare mai stricte, în măsura în care urmăresc obiective legitime de interes public”, conform Regulamentului european.

Citește și: După supermarketul fără cash, s-a deschis hipermarketul cu Hiper Discount. Reducerile pot ajunge până la 40%. „Jos cu preţurile” la 15.000 de produse

Spynews
11 zile de bucurie și fericire pentru 5 zodii. Intră într-o perioadă de împlinire totală, până pe 25 iulie
Bzi.ro
Oana Roman, la plajă, într-o rochie scurtă! Cum a putut să se afișeze la 48 de ani!
Fanatik.ro
Cel mai mic oraș din România. Localitatea era renumită în trecut pentru zăcămintele uriașe de aur. Astăzi are numeroase obiective turistice și se află aproape de 2 aeroporturi importante
Capital.ro
Marea doamnă a filmului ne-a părăsit. Românii își iau adio: Nimic nu va mai fi la fel
Playtech.ro
Fiica lui Cristi Boureanu, apariție de INFARCT! Ioana e piesă la 23 de ani, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de conducere
Adevarul
De ce i-au cerut Regele Charles și Regina Camilla Prințesei Catherine să își schimbe numele. „Prea mulți C”
Spynews
Betty, fiica lui Florin Salam, lămurește situația. Ce se întâmplă, de fapt, între ea și Cătălin Vișănescu. Ce spune despre legătura cu Iuly Neamțu / VIDEO
Spynews
Petre Ștefan și Blvck Matias, surprinși în aeroport! Cei doi trapperi, acoperiți de bagaje în drum spre Beach, Please
Evz.ro
Ovidiu Lipan Țăndărică, întâlnire misterioasă. Cu cine a fost prins artistul
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy arbitră din lume s-a dezbrăcat! Cum arată femeia
wowbiz.ro
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”
Cancan.ro
Bombă la nunta lui Ianis Hagi! Gică Popescu a ajuns la Palatul Știrbey fără soția sa!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
A murit actrița Shannen Doherty cunoscută drept Brenda din „Beverly Hills 90210”: Aceasta suferea de cancer
Capital.ro
Românii primesc BANII ÎNAPOI. Se acordă pe loc, garantat. Legea e de partea lor
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, apariție de senzație la nunta lui Ianis Hagi
stirilekanald.ro
A murit marea actriță! Adio, doamnă!
substantial.ro
Cele mai puțin frecventate destinații turistice din Europa: alternativele neștiute
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
Shtiu.ro
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?