Pleci în vacanţă cu maşina? Vezi de ce asigurare auto ai nevoie când ieşi din ţară

Te pregăteşti să pleci în vacanţă cu maşina? Ei bine, înainte de a pleca la drum, trebuie să ai totul bine pus la punct. Pentru a evita orice problemă, ai mare grijă cu valabilitatea asigurării auto.

29 apr. 2017, 11:13
Pleci în vacanţă cu maşina? Vezi de ce asigurare auto ai nevoie când ieşi din ţară

Când înmatriculați o mașină în altă țară din UE, aveți nevoie de o asigurare auto de răspundere civilă. Această asigurare obligatorie este valabilă în toate țările din UE. Ea vă acoperă în cazul în care sunteți implicat într-un accident care provoacă daune asupra proprietății altcuiva sau vătămarea altor persoane decât conducătorul auto. Nu acoperă și alte costuri (de exemplu, costurile de reparare a propriului autovehicul).

Puteți să încheiați și o poliță de asigurare facultativă, care acoperă și alte riscuri, de exemplu, rănirea conducătorului auto, deteriorarea propriului automobil, furtul vehiculului/conținutului acestuia, acte de vandalism, asistență juridică.

Nu există norme la nivelul UE privind asigurarea auto facultativă. Verificați termenii și condițiile cu asiguratorul dumneavoastră, înainte de a pleca în străinătate. Asiguratorii pot aplica norme diferite de la o țară la alta. Astfel, asigurarea dumneavoastră poate avea limită de timp (de exemplu, o lună în străinătate) sau de distanță (de exemplu, 150 km de la frontiera țării de origine) sau ar putea exclude unele țări în cazul anumitor tipuri de riscuri (cum ar fi furturile).

Asigurarea auto în țara gazdă

Trebuie să vă înmatriculați mașina în țara în care locuiți în mod normal. Nu sunteți obligat să vă înmatriculați mașina în țara gazdă dacă puteți dovedi că vă aflați acolo doar temporar, de exemplu, în calitate de student.

Pentru a o înmatricula, veți avea nevoie de dovada că dețineți o asigurare auto.

Autoritățile de înmatriculare ar trebui să recunoască valabilitatea polițelor emise de orice firmă de asigurări, atâta timp cât aceasta:

  • are un sediu principal sau secundar în țara gazdă, ori
  • este autorizată să furnizeze servicii în țara gazdă, chiar dacă nu are un sediu pe teritoriul acesteia.

Dacă vă mutați în altă țară din UE și trebuie să vă reînmatriculați mașina, contactați asiguratorul dumneavoastră pentru a afla dacă polița pe care o dețineți este valabilă în țara în care vă mutați.

În principiu, puteți, de asemenea, să vă asigurați mașina într-o țară din UE diferită de țara de reședință. Însă nu uitați să verificați dacă firma de asigurări oferă servicii internaționale.

Încheierea unei noi polițe de asigurare în străinătate

Dacă polița pe care o dețineți nu este valabilă în țara în care vă mutați, sau dacă expiră odată cu înmatricularea mașinii în țara respectivă, contactați biroul/centrul național de informare cu privire la Cartea Verde pentru a afla care sunt firmele de asigurări auto active în țara respectivă.