Plen comun pentru alegerea noului şef al Comisiei de Cod Electoral după demisia lui Voicu

Deputatul PSD Gabriel Vlase a fost votat, marţi, cu 312 voturi "pentru" şi trei abţineri, în funcţia de preşedinte al Comisiei de cod electoral, în locul liberalului Mihai Voicu, social-democraţii angajându-se să avanseze forma finală a Legii votului prin corespondenţă săptămâna viitoare.

06 oct. 2015, 09:56
Plen comun pentru alegerea noului şef al Comisiei de Cod Electoral după demisia lui Voicu

Liberalii s-au opus iniţial acestei nominalizări, anunţând că nu o vor susţine decât dacă în textul hotărârii prin care Vlase era numit în această funcţie va fi introdus şi un articol prin care aleşii să aibă termen de maximum două săptămâni pentru a veni în faţa plenului cu forma finală a Legii privind votul prin corespondenţă.

Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a anunţat că nu este nevoie de o astfel de precizare, având în vedere că social-democraţii se angajează să termine acest proiect în Comisie până cel târziu la mijlocul săptămânii viitoare.

În cele din urmă, propunerea PSD privind şefia Comisiei de cod electoral a fost votată inclusiv de către liberali, care au spus că au luat „act” de angajamentul parlamentarilor puterii.

Deputatul PNL Mihai Voicu a demisionat din funcția de președinte al Comisiei de Cod electoral ca formă de protest față de tergiversarea de către PSD a adoptării legii votului prin corespondență, anunța pe 22 septembrie copreședintele liberalilor, Alina Gorghiu.

Citeşte şi Mihai Voicu a demisionat de la şefia Comisiei de cod electoral în semn de protest

Pe ordinea de zi a ședinței comune se mai află și legea privind pensiile parlamentarilor, care urmează să fie trimisă la Comisia privind Statutul deputaților și senatorilor.

Comisia privind Statutul deputaților și senatorilor a modificat săptămâna trecută raportul la cererea de reexaminare a legii privind pensiile parlamentarilor, stabilind că aleșii care au avut mandat de minim un an pot să primească pensie specială.

Potrivit raportului Comisiei aprobat, marți, pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un an de activitate parlamentară.