Ședinţa plenului CSM se amână din lipsă de cvorum UPDATE

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a anunțat miercuri că ședința plenului CSM nu se poate desfășura din lipsă de cvorum.

30 aug. 2017, 05:54
Ședinţa plenului CSM se amână din lipsă de cvorum UPDATE

Pe ordinea de zi a plenului CSM, care care trebuia să se întrunească miercuri în şedinţă după o vacanţă de aproximativ două luni, se aflau cererile de pensionare a 45 de magistraţi, potrivit news.ro.

Printre cei care 45 de magistraţi care solicită pensionarea se numără judecătorul Emanuel Albu de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cel care a decis definitiv, în 2011, că omul de afaceri Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea sub pseudonimul „Felix”, precum şi judecătoarea Lidia Barac de la Curtea de Apel Timişoara, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în mandatul lui Cătălin Predoiu, dar şi un procuror de la DNA şi un altul de la DIICOT.

Alţi doi judecători, de la Curtea de Apel Braşov şi de la Judecătoria Carei, cer reîncadrarea pe funcţii după ce s-au pensionat, cu intenţia de a cumula pensia de magistrat cu salariul, practică criticată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în ultima conferinţă de presă privind modificările legilor justiţiei.

Pensionări în sistemul judiciar: 45 de magistraţi au cerut să plece

Tot miercuri, plenul CSM urma să se discute despre necesitatea închirierii unui spaţiu şi urma sa discute şi concluzile auditului făcut la Inspecţia Judiciară în 2016 de către o firmă de profil.

În aceeaşi şedinţa, plenul CSM ar fi trebuit să ia în discuţie şi propunerea direcţiei de specialitate privind contestaţiile procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaiela Iorga faţă de hotărârea Secţiei pentru procurori a CSM, care a decis încetarea activităţii celor doi în cadrul DNA. Potrivit legii, plenul Consiliului Superior al Magistraturii soluţionează contestaţiile formulate de judecători şi procurori împotriva hotărârilor pronunţate de secţiile CSM, cu excepţia celor date în materie disciplinară. În 4 iulie, Secţia pentru procurori a CSM a avizat revocarea procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga de la DNA, conform solicitării adresate de către şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, iar a doua zi Kovesi a semnat revocarea celor doi.