Ploaie de stele în noaptea de luni spre marţi. Totul despre Geminide, cel mai spectaculos fenomen astronomic al iernii

În noaptea de 13 spre 14 decembrie vom vedea panta ascendentă a activităţii de maxim a curentului de meteori Geminide, maximul curentului pentru ţara noastră, producându-se pe 14 decembrie, în jurul orei 7 dimineaţa.

13 dec. 2021, 10:49
Ploaie de stele în noaptea de luni spre marţi. Totul despre Geminide, cel mai spectaculos fenomen astronomic al iernii

Ploaia de meteori Geminide, unul dintre cei mai spectaculoşi curenţi de meteori, are loc, în fiecare an, în perioada 4 decembrie – 20 decembrie. Fenomenul poate fi observat pe tot globul, potrivit NASA.

În perioada de maxim sunt estimaţi să apară pe cer până la 150 meteori pe oră, o mare parte din ei fiind foarte strălucitori (bolizi). Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenţi decât alţi meteori şi foarte luminoşi.

În ziua de 13 spre 14 decembrie 2021, Pământul trece printr-o zonă în care se află cantităţi mari de praf lăsate de asteroidul activ (3.200) Phaethon. La contactul cu atmosfera, particulele de praf vor aprinde (ioniza) gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul: steaua căzătoare. Tridimensional, totuşi, resturile de mărimea nisipului expulzate din asteroid urmează o orbită bine definită în jurul Soarelui, iar partea de orbită care se apropie de Pământ este suprapusă în faţa constelaţiei Gemeni. Prin urmare, atunci când Pământul traversează această orbită, punctul radiant al resturilor care cad apare în Gemeni, acesta fiind motivul pentru care se numesc „Geminide”, potrivit blogs.nasa.gov.

Citeşte şi Perseide 2021. Fenomen spectaculos, pe cer. Când pot vedea românii ploaia de stele căzătoare

Pe lângă condiţiile meteorologice specifice perioadei, în noaptea de maxim Luna va fi aproape plină (80%) şi va îngreuna observarea acestora. Totuşi, după ce apune (în jurul orei 3), stelele căzătoare vor putea fi observate în condiţii optime, privind la 45 de grade deasupra orizontului, înspre est, sud, vest sau nord. Pot fi observate şi în noaptea anterioară maximului sau în cea de după aceasta, şanse fiind să se poată vedea minim 40-50 de stele căzătoare pe oră. Stelele căzătoare se observă fără instrument astronomic, anunţă astro-urseanu.ro.

În mişcarea sa pe orbită, Pământul întâlneşte curenţii de meteori în aceleaşi zone, punctul lor maxim de activitate producându-se într-o anumită perioadă a anului. Aceşti curenţi de meteori poartă denumirea constelaţiei sau a stelei în dreptul căreia este situat radiantul: Perseide, Leonide, Aqaride, Capricornide. Primele observaţii despre vizibilitatea unui astfel de fenomen se găsesc în cronicile chinezeşti, unde se spune că, în anul 36, într-o singură noapte au fost văzuţi peste 100 de meteori.