Ploaie de stele, luni noapte: Pământul a trecut printre urmele lăsate de Cometa Halley

O ploaie de meteori, formaţi din rămăşiţele lăsate în urmă de cometa Halley, a ajuns la momentul de maximă intensitate luni noapte. Evenimentul a putut fi urmărit online, pe internet.

05 mai 2014, 12:15

Curentul de meteori Eta Aquaride a ajuns la momentul maxim în noaptea dinspre 5 spre 6 mai, iar NASA şi observatorul Slooh vor transmite spectacolul cerestru în direct pe internet.

Cercetătorii NASA spun că au putut fi observaţi circa 30 de meteoriţi pe oră în emisfera de nord, şi până la 60 de meteoriţi pe oră în emisfera sudică. Pentru observatorii din nord, Eta Aquaridele par că vin din constelaţia Vărsătorului, în partea de est a cerului. Cel mai important este, însă, să observaţi fenomenul într-o zonă fără lumini, în afara oraşelor.

„Această ploaie de meteoriţi este specială întrucât provine de la cea mai faimoasă cometă din istorie, Cometa Halley. În timp ce se învârte în jurul Soarelui, pe o orbită care durează 76 de ani, bucăţi din ea, mici fragmente de gheaţă, se desprind de ea, iar planeta noastră se intersectează cu aceastea în fiecare an, în mai”, spune astronomul Bob Berman, de la Slooh.

LIVE