Ploaie de stele în weekend, una dintre cele mai spectaculoase din 2018. Lyridele ajung la apogeu, pot fi văzute cu ochiul liber

Publicat: Joi, 19 Aprilie 2018 12:50 // Actualizat: Joi, 19 Aprilie 2018 12:50 // Sursa: romaniatv.net

Curentul de meteori Lyride, una dintre cele mai spectaculoase ploi de stele din acest an, a început în urmă cu câteva zile şi va ajunge la apogeu în primele ore ale zilei de 22 aprilie.

Potrivit informaţiilor difuzate într-un material video realizat de Jet Propulsion Laboratory (JPL) din cadrul NASA, ploaia de meteori Lyride este activă pe cerul nocturn în perioada 14 aprilie - 30 aprilie. Apogeul acestui fenomen astronomic se va produce pe 22 aprilie.

Până la 20 de meteori pe oră vor putea fi văzuţi pe cer în noaptea de 21 spre 22 aprilie, potrivit cercetătorilor de la JPL.

Pentru a vedea meteorii Lyride, pasionaţii de astronomie trebuie să găsească o zonă lipsită de poluare luminoasă în noaptea de 21 spre 22 aprilie. Întrucât Luna crescătoare ar putea afecta vizibilitatea, cel mai bun moment pentru a vizualiza fenomenul va fi reprezentat de primele ore din acea noapte după ce Luna va apune.

Echipamente speciale, precum telescoape şi binocluri, nu vor fi necesare pentru a vedea curentul de meteori Lyride, care pot fi urmăriţi cu ochiul liber.

Lyridele sunt considerate un curent de meteoriţi cu intensitate medie-ridicată, care pot fi văzuţi în fiecare an în luna aprilie, potrivit Space Science Telescope Institute din Baltimore.

Lyridele reprezintă una dintre cele mai vechi ploi de stele căzătoare observate de oameni de-a lungul istoriei. Primele înregistrări care îi sunt dedicate datează din urmă cu 2.700 de ani, potrivit astronomului american Bruce McClure.

Chinezii din Antichitate ar fi notat primele observaţii referitoare la curentul de meteori Lyride în anul 687 î.e.n., a explicat Bruce McClure pentru EarthSky.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
fenomene astronomice aprilie Lyride ploaie de meteori ploaie de stele
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8418
RON
13 Jul
noapte 15 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H