Ploaie de omagii pentru preşedintele american George H.W. Bush care „a pus capăt Războiului Rece fără vreun foc de armă”

De la lumea politică şi până la cea de afaceri, trecând şi prin Hollywood, omagii din toată lumea pentru preşedintele american care a pus capăt Războiului Rece fără forţă armată curg acum, după trecerea lui în nefiinţă, la vârsta de 94 de ani.

02 dec. 2018, 13:55

Cei care au trăit în vremea lui l-au descris ca fiind „un bărbat dotat cu nobleţe de caracter şi cel mai bun tată pe care un fiu sau o fiică şi l-ar fi putut dori”, spune fiul său, George W.Bush, preşedintele SUA în perioada 2001-2009.

Donald Trump, actualul preşedinte american, l-a descris pe preşedintele defunct ca fiind dedicat angajamentelor sale, adevărului, familiei şi ţării sale, inspirând generaţii întregi de cetăţeni americani. El a deschis calea unor decenii de prosperitate ce au urmat.

Succesorul său în funcţie, Bill Clinton, în perioada 1993-2001, a spus că „îi este recunoscător pentru fiecare minut pe care l-a petrecut în compania preşedintelui Bush, iar prietenia noastră a fost cel mai mare cadou pe care l-am primit vreodată”. „Puţini americani ar putea rivaliza cu preşedintele Bush, în felul în care el a condus Statele Unite.”

La rândul lui, Barack Obama – preşedinte între 2009-2017 – a spus că „America a pierdut un patriot” care a reuşit să „reducă armamentul nuclear şi să formeze o mare coaliţie internaţională pentru a expulza un dictator din Kuweit”, iar diplomaţia sa a contribuit la sfârşitul Războiului Rece fără să tragă un foc de armă, potrivit AFP.

Tim Cook, patronul Apple, a spus despre fostul preşedinte că americanii „au pierdut un mare american pe care datoria l-a definit de-a lungul vieţii şi care ne-a învăţat pe toţi ce înseamnă  leadership-ul, sacrificiul şi decenţa”. 

Acteur Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al Californiei,  a spus despre preşedintele Bush că „ne-a părăsit cu ultimul zbor, dar destinaţia lui este necunoscută . El a zburat în braţele dragostei vieţii lui, Barbara. 

Ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov: „a fost un adevărat partener” și „am avut șansa să lucrăm împreună într-o perioadă de schimbări enorme”, ceea ce a dus la sfârșitul Războiului Rece.

Uniunea Europeană: Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: „Nu voi uita niciodată rolul pe care l-a jucat pentru a transforma Europa într-un loc mai sigur și mai unit după căderea Zidului Berlinului și a Cortinei de Fier” .

Purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, Steffen Seibert: „Deplângem moartea președintelui George Bush H.W., un prieten al germanilor. Noi nu vom uita contribuția sa la reunificarea noastră.”, informează AFP.

Ministrul german de Externe, Heiko Maas: „Îi datorează reunificarea țării noastre”, „a folosit cu curaj ocazia de a pune capăt Războiului Rece, el este și un arhitect al unității El a susținut-o fără rezerve de la început. „

Președintele francez Emmanuel Macron: „A fost un mare lider și un susținător puternic al alianței cu Europa”.

Premierul britanic Theresa May: „un mare om de stat și un adevărat prieten al țării noastre”. „Prin rezolvarea unui sfârșit pașnic al războiul rece, el a asigurat un loc mai sigur pentru generațiile viitoare. 

Fostul premier britanic John Major: „Mă simt onorat că am lucrat cu el și chiar mai mult onorat că mi-a devenit un prieten de-a lungul vieții, era unul dintre cei mai buni oameni pe care i-am cunoscut vreodată.