PNL a ieşit de la consultările cu Klaus Iohannis. Florin Cîţu: „Avem o decizie în BEx care spune că nu putem guverna cu USR, dacă votează moţiunea” VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis are, luni, la Palatul Cotroceni, consultări cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice din Parlament în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

11 oct. 2021, 12:46
PNL a ieşit de la consultările cu Klaus Iohannis. Florin Cîţu: „Avem o decizie în BEx care spune că nu putem guverna cu USR, dacă votează moţiunea” VIDEO

Premierul Florin Cîţu a declarat luni, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că PNL a spus foarte clar că nu are majoritate şi nu poate avansa o nominalizare pentru postul de premier.

„Am spus foarte clar ca in acest moment nu avem majoritate, deci nu am propus un premier. I-am spus dolmnului presedinte ca s-a conturat o majoritate USR, PSD, AUR. Vreau sa asigur ca PNL, alaturi de UDMR isi va face datoria si va administra aceasta tara. Ieri am fost la Spitalul Modular Pipera, care maine va fi dat in folosinta. Vom folosi toate resursele pentru a ne asigura ca efectele cresterii pretului la energie vor fi cat mai putin resimtite de catre romani.

PNL are o decizie BEx foarte clara care spune ca nu putem merge la guvernare cu USR, daca voteaza motiunea. In acelasi timp, suntem responsabili si cand vom avea o majoritate vom prezenta solutiile. O majoritate in jurul PNL.

Exista o majoritate in Parlament, USR, PSD, AUR, eu nu cred ca sunt atat de cinici incat sa nu vina cu o propunere. PNL merge inainte si isi asuma guvernarea si vom incerca sa facem o majoritate. Cand vom avea majoritatea vom avansa si un nume de premier. Bineinteles ca vom negocia in zilele urmatoare. Am spus ca toate optiunile sunt pe masa.

Vom vedea ce se va intampla cu demisia lui Ludovic Orban de la Camera si apoi vom vota in partid o persoana care sa ocupe functia. PNL a avut un congres, unde echipa noastra a castigat congersul. Nu ne batem joc de votul propriilor membri. Guvernul avea puteri depline si putea mult mai bine sa gestioneze problemele, inainte ca cei de la PSD, USR si AUR sa-l dea jos prin motiune. Deci intrebarile le trebuie adresate lor. Noi ne vom face treaba in continuare si vom administra tara cu resursele pe care le avem.”, a declarat Florin Cîţu

Prima delegaţie care a intrat la discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis a fost cea a PNL, condusă de preşedintele partidului şi premierul demis Florin Cîţu. Liberalii s-au răzgândit de mai mult ori în ce priveşte mandatul pentru aceste consultări, prima dată anunţând că îl vor propune tot pe Cîţu pentru funcţia de premier, apoi anunţând că vor aştepta să formeze o majoritate parlamentară pentru a decide următorii paşi.

PNL a anunţat că se va prezenta la consultările cu şeful statului cu o delegaţie formată din Florin Cîţu, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.

Liberalii au precizat că nu vor face nicio nominalizare de prim-ministru, având în vedere că, în acest moment, nu au o majoritate.

„Având în vedere că, în acest moment, nu avem o majoritate în Parlamentul României, la aceste consultări, PNL nu va face o nominalizare de premier. Biroul Executiv Naţional al PNL consideră că, pentru deblocarea crizei politice, este cea mai bună decizie ca PNL să nu avanseze la consultările de luni o propunere de premier”, au transmis vinerea trecută liberalii.

PNL şi-a schimbat, în acest fel, poziţia, după ce, anterior, anunţase că nominalizarea pentru funcţia de prim-ministru, la consultările de la Palatul Cotroceni, va fi Florin Cîţu, prim-ministrul interimar, preşedintele PNL.

Citeşte şi: Rareş Bogdan, una dintre posibilele variante PNL pentru funcţia de premier. Daniel Fenechiu: „Va fi un prim-ministru bun”

Klaus Iohannis: „Nu putem sta peste iarnă fără Guvern. Suntem în plin val patru, pentru că prea puţini români s-au vaccinat”

Preşedintele Iohannis a declarat că este foarte important ca partidele să dea dovadă de maturitate politică, astfel încât această criză politică să fie rezolvată cât mai repede, pentru a nu lăsa ţara neguvernată în pragul iernii şi în cea mai grea perioadă a valului 4 al pandemiei de Covid.

„Voi încerca, împreună cu cei mai maturi, mai responsabili, să găsim o ieşire din această criză. Eu, personal, sunt total implicat şi eu sunt hotărât să găsesc, împreună cu partidele care au maturitatea politică necesară, o ieşire din această criză, fiindcă nu putem să stăm peste iarnă fără Guvern. Suntem în pandemie, suntem în plin val patru, pentru că prea puţini români s-au vaccinat. Suntem într-o criză a preţurilor la energie, care nu a fost generată de noi şi este o criză globală şi va trebui să-i facem faţă. Pe de altă parte, suntem aproape în pragul iernii şi sunt nenumărate probleme care trebuie să fie rezolvate de un Guvern cu puteri depline, deci este clar, cu maturitate, cu calm trebuie să găsim soluţii pentru această criză guvernamentală”, spunea, săptămâna trecută, şeful statului, Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Florin Cîţu este invitat la „Ora prim-ministrului” pentru explicaţii pe tema campaniei de vaccinare împotriva COVID-19