PNL acuză Guvernul de nepăsare faţă de persoanele cu dizabilităţi

Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, acuză guvernarea PSD 'de un cinism revoltător ' şi susţine că Executivului condus de Victor Ponta 'nu-i pasă' de drama persoanelor cu dizabilităţi, transmite Agerpres.

11 iul. 2014, 11:11
PNL acuză Guvernul de nepăsare faţă de persoanele cu dizabilităţi

”Guvernarea PSD, care, cel puţin în teorie, ar trebui să fie axată pe solidaritate socială şi pe protejarea categoriilor defavorizate, este de un cinism revoltător. Nepăsarea Cabinetului Ponta faţă de persoanele cu dizabilităţi a atins cote atât de înalte încât a ajuns să atragă atenţia comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks. Partidul Naţional Liberal, alături de comisarul european, solicită autorităţilor române să elaboreze un plan, cu participarea activă a persoanelor cu dizabilităţi, pentru înlocuirea instituţiilor cu servicii de integrare în comunitate, potrivit articolului 19 din Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi”, declară Gorghiu în cadrul unui comunicat de presă.

Purtătorul de cuvânt al PNL susţine că, într-un raport întocmit în urma vizitei de monitorizare efectuate în România, în perioada 31 martie – 4 aprilie, comisarul Consiliului Europei a semnalat nu doar neregulile grave constatate, dar şi lipsa de preocupare a Guvernului pentru a îndrepta situaţia actuală.

”Abuzurile grave comise împotriva persoanelor instituţionalizate reprezintă un alt punct important al raportului comisarului pentru Drepturile Omului, care consideră că astfel de cazuri trebuie să fie investigate imediat, cu maximă celeritate, iar persoanele responsabile să fie deferite justiţiei. Comisarul cere apăsat autorităţilor de la Bucureşti să ia toate măsurile pentru ca utilizarea coerciţiei împotriva persoanelor cu dizabilităţi să fie în totală conformitate cu interdicţia torturii sau a altor forme de rele tratamente”, adaugă Alina Gorghiu.

Ea critică faptul că România este din nou luată în vizor pe astfel de subiecte, iar miniştrii Guvernului Ponta nu au nicio reacţie.

Totodată, ea anunţă că liberalii vor organiza, în perioada următoare, o dezbatere pe tema apărării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, care se va finaliza printr-o strategie care să cuprindă inclusiv paşii legislativi pentru punerea în aplicare a unor măsuri reale de protecţie a respectivelor persoane.

De asemenea, deputatul PNL Cristina Pocora îi cere ministrului Muncii, Rovana Plumb, cu ocazia Zilei Mondiale a Populaţiei, să spună ce politici pe termen mediu şi lung are ministerul, cum va susţine statul creşterea demografică.