PNL cere Parlamentului să pună de urgenţă pe ordinea de zi învestirea unui nou CA al SRR

PNL susţine că PSD blochează de şase luni numirea unui nou Consiliu de Administraţie la Radioul Public şi solicită conducerii Parlamentului să pună pe ordinea de zi de urgenţă învestirea unui nou CA "pentru a scoate instituţia din ilegalitate".

24 nov. 2014, 11:59
PNL cere Parlamentului să pună de urgenţă pe ordinea de zi învestirea unui nou CA al SRR

„Solicităm public Birourilor Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să respecte decizia Curţii Constituţionale şi pună pe ordinea de zi de urgenţă învestirea unui nou Consiliu de Administraţie al Radioului Public pentru a scoate instituţia din ilegalitate. În momentul de faţă, Radioul Public funcţionează de aproape 6 luni fără Consiliu de Administraţie, organism menit să asigure conducerea Societăţii Române de Radio (SRR), alături de preşedinte şi de colegiul director. Majoritatea parlamentară încalcă în mod grav legea şi o decizie a Curţii Constituţionale. Legea 41/ 1994 (republicată şi actualizată) prevede în mod clar condiţiile în care Consiliul de Administraţie, în cauze cu totul speciale, îşi poate prelungi activitatea. Numai că, în cazul de faţă, această procedură nu a fost îndeplinită, ceea ce demonstrează că Radioul public funcţionează ilegal. Mai mult, nu a existat nicio delegare a comisiilor de specialitate pentru a prelungi mandatul preşedintelui-director general al SRR, ceea ce arată că acum SRR este condus complet ilegal!”, se arată într-un comunicat de presă.

PNL arată că atribuţiile CA al SRR în ceea ce priveşte bugetul şi fondurile de care dispune instituţia sunt aproape exclusive.

„În acest sens, lipsa unui consiliu de administraţie a SRR blochează practic toată activitatea Radioului public deoarece, conform legii (art. 27), CA al SRR este singurul organism care aprobă bilanţul, investiţiile, volumul de credite, relaţiile cu alte organisme internaţionale, deciziile comitetului director, precum şi multe alte activităţi care fac în acest moment imposibilă funcţionarea în condiţii bune şi de legalitate a SRR. Inclusiv prezentarea de rapoarte în faţa Parlamentului trebuie să fie aprobată de CA al SRR. Ori neexistând un CA, practic toată activitatea instituţiei este pusă sub semnul ilegalităţii”, afirmă liberalii.

PNL precizează că în luna iunie, la termen, conform calendarului, Societatea Română de Radiodifuziune trebuia să aibă un nou consiliu de administraţie, învestit pentru următorii patru ani şi acuză PSD că nu a respectat algoritmul parlamentar şi a numit, pe locurile partidelor de opoziţie, reprezentanţi proprii, „interpretând abuziv şi discreţionar legislaţia în vigoare”.

„Opoziţia a atacat la Curtea Constituţională această hotărâre a Parlamentului şi a avut câştig de cauză, astfel încât Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului trebuiau să pună imediat în aplicare decizia Curţii şi să investească un nou consiliu de administraţie, respectând cu stricteţe algoritmul parlamentar. Însă PSD a încălcat, iarăşi, în mod grav legea şi refuză să pună în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale. Este un fapt fără precedent, un fapt cu consecinţe penale, de care reprezentanţii PSD se fac direct vinovaţi. În momentul de faţă, doar preşedintele-director general al SRR controlează toată activitatea şi poate decide discreţionar asupra politicii editoriale”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, PNL subliniază că în plină campanie pentru alegerile prezidenţiale, SRR a fost scos de sub reglementarea consiliului de administraţie prin refuzul majorităţii parlamentare de a respecta decizia CCR şi de a numi un nou consiliu de administraţie, susţinând că acest fapt este fără precedent în ultimii 25 de ani.

„Facem, astfel, pe această cale, şi un apel public la populaţie să privească cu maximă atenţie şi circumspecţie activitatea audiovizualului românesc în ultima perioadă şi în prezent”, susţin liberalii.

Ei arată că instituţiile europene vor fi informate despre „acest abuz grav, menit să controleze un domeniu fundamental şi sensibil, aşa cum este cel al radioului public naţional”.

„Dispreţul PSD, a majorităţii parlamentare şi a premierului Victor Ponta, faţă de o decizie a Curţii Constituţionale şi, în fond, faţă de lege, nu mai are limite. Ceea ce este mai grav în acest caz este că nici după ce Victor Ponta a pierdut alegerile prezidenţiale, PSD nu arată ca un partid care a înţeles ceva din votul românilor în chestiuni legate de lege şi stat e drept. Radioul Public, o instituţie respectabilă şi un etalon al profesionalismului în materia audiovizualului, a fost compromis de PSD, care a târât instituţia în această situaţie ilegală, în care SRR funcţionează fără consiliu de administraţie, refuzându-se punerea în aplicare a unei decizii a Curţii Constituţionale a României”, conchide PNL.