PNL cheamă partidele la dezbatere tehnică pentru corelarea sistemului de impozite cu redevenţa

PNL cheamă toate partidele parlamentare la o dezbatere tehnică pentru corelarea sistemului general de impozite cu nivelul redevenţei şi cu impozitele speciale pe hidrocarburi, potrivit prim-vicepreşedintelui PNL Andreea Paul, potrivit Agerpres.

05 dec. 2014, 17:59
PNL cheamă partidele la dezbatere tehnică pentru corelarea sistemului de impozite cu redevenţa

‘Redevenţele la petrol şi gaze şi impozitele speciale pe hidrocarburi trebuie corelate cu sistemul general de impozite, cu maturitatea zăcămintelor, cu liberalizarea preţului la gaze şi, mai ales, cu interesul românilor. Acum doi ani, Guvernul Ponta a înfiinţat un grup de lucru ministerial (MFP, MEC, ANRM) pentru a elabora un studiu şi opţiunile de politică fiscală în acest sens. FMI şi Banca Mondială ne-au stat suport. Este suspectă amânarea dezbaterii publice a studiilor de specialitate şi luarea unei decizii ferme la sfârşitul anului 2014, când expiră perioada celor 10 ani în care schema redevenţelor a fost blocată de Guvernul Năstase. PNL cheamă toate partidele parlamentare la o dezbatere tehnică pentru corelarea sistemului general de impozite cu nivelul redevenţei şi cu impozitele speciale pe hidrocarburi’, arată Andreea Paul, într-un comunicat de presă.

Ea prezintă exemple de ‘anomalii ale unei politici fiscale incoerente, croită în detrimentul românilor, care impun un răspuns ferm din partea Guvernului României, indiferent de culoarea lui politică’. Astfel, liderul PNL menţionează că România încasează anual la buget cu circa 50 milioane euro mai mult din taxa clawback pe medicamente (circa 330 milioane euro) decât din redevenţele aplicate la petrol şi gaze (sub 280 milioane euro).  

‘La aplicarea taxei clawback producătorilor de medicamente pentru a contribui la finanţarea sistemului public de sănătate, industria farmaceutică a ameninţat cu ”moartea industriei’. În realitate, industria creşte an de an în România. Acum asistăm la acelaşi gen de ‘avertismente’ din partea producătorilor de petrol şi gaze şi reuşesc să blocheze creşterea redevenţelor într-un stat condus slab de Ponta-Petrescu-Nicolescu’, afirmă Andreea Paul.

Prim-vicepreşedintele liberalilor mai indică faptul că România încasează anual la buget cu peste 15 milioane euro mai mult din taxa pe construcţiile speciale decât din redevenţele aplicate la petrol şi gaze.

‘De pildă, dacă statul român ar recupera prejudiciul estimat de procurori la Lukoil din evaziune fiscală, bugetul ar beneficia de o sumă echivalentă cu taxele colectate din redevenţa de petrol şi gaze într-un an. Câte astfel de oportunităţi ratate mai sunt din evaziunea fiscală estimată la 16% din PIB?’, întreabă Andreea Paul.

Ea mai arată că România estimează în acest an că va încasa la buget din impozitul pe normele de venit aplicate agricultorilor cu peste 13 milioane euro mai mult decât din taxa specială pentru exploatarea resurselor naturale.

‘Cumulând taxa specială din exploatarea resurselor naturale cu taxa pe venituri suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale obţinem venituri estimate la buget de sub 100 milioane euro, de două ori mai mult decât impozitul pe venitul agricultorilor’, mai precizează liderul PNL, completând că România a încasat din rovignetă, taxe de pod şi taxe de autostradă sume de aproape cinci ori mai mari decât din redevenţele aplicate la petrol şi gaze.

Ea afirmă că ‘românii, agricultorii şi producătorii de medicamente sunt buni de plată pentru statul român, dar companiile petroliere sunt păsuite cu încă un an, după alţi zece’.

‘De fapt, atitudinea suspectă a premierului, a miniştrilor de Finanţe şi de Energie acoperă cea mai lungă noapte a Guvernării Ponta, ce depăşeşte doi ani. Imediat ce a preluat guvernarea, premierul Ponta susţinea că are de gând ca ”în perioada imediat următoare să modifice sistemul redevenţelor, pentru că în România avem o medie de 4%, în condiţiile în care media europeană este peste 20%…” (mai 2012). I-au trebuit însă doi ani, nu ca să stabilească un nou sistem al redevenţelor, ci ca să mai amâne obligaţia Guvernului cu încă un an. Acum afirmă că ‘nu le poate modifica peste noapte’, spune Andreea Paul.

Liderul liberal mai spune că ‘ministrul Energiei se simte lezat de acuzaţia de trădare’.

‘Poate face dovada contrară, dacă nominalizează cu nume şi prenume cine se face vinovat de amânarea cu încă un an a noului sistem fiscal pentru hidrocarburi. Altfel, rămâne cum am stabilit: un trădător’, conchide Andreea Paul.