PNL: Prevederile neconstituţionale privind pensiile aleşilor locali, eliminate de Parlament. Respectăm decizia CCR

Publicat: Miercuri, 20 Ianuarie 2016 13:42 // Actualizat: Miercuri, 20 Ianuarie 2016 13:42 // Sursa: romaniatv.net

PNL respectă decizia CCR în cazul legii privind pensiile speciale pentru aleșii locali, a afirmat prim-vicepreședintele liberalilor Ludovic Orban, arătând că prevederile declarate neconstituționale vor fi eliminate de Parlament.

Foto: machiavelli.ro

"Noi am votat împotrivă (în Parlament — n.r.) și am și atras atenția că este neconstituțională legea. În mod evident, respectăm decizia CCR privind declararea ca neconstituțională. Legea va reintra în dezbaterea Parlamentului pentru eliminarea prevederilor neconstituționale", a declarat, miercuri, pentru Agerpres Ludovic Orban.

Citeşte şi: Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, declarată NECONSTITUŢIONALĂ de CCR

El a subliniat că nu susține ideea de pensii speciale, cu excepția celor pentru militari.

"Nu susțin ideea de pensii speciale, cu excepția militarilor. Principiul care trebuie să stea la baza calculului pensiei este cel al contributivității, care să fie o regulă pentru toți cei care ajung la pensie în funcție de egalitatea în drepturi. Nu este normal ca pentru cei cărora li se calculează pensia în funcție contributivitate gradul de recuperare a venitului cu salariul de către pensie să fie de 45-46%, iar pentru alte categorii să fie spre 80% raportul la venitul pe care l-au avut", a spus liberalul.

Orban a adăugat că este categoric împotriva pensiilor speciale pentru demnitari. "Aceștia ar trebui să aibă o indemnizație decentă care să le permită să trăiască și care să nu-i facă vulnerabili la tentațiile de corupție", a explicat el.

Curtea Constituțională a României a decis miercuri că sunt neconstituționale dispozițiile privind pensiile speciale pentru aleșii locali, după ce a admis sesizarea Guvernului.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi. Judecătorii au constatat că legea nu este clară, că există inegalitate între aleși și că nu se precizează sursa de finanțare.

Pe 26 decembrie 2015, Guvernul a sesizat CCR cu privire la unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de Consilii Județene — Legea de modificare și completare a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Sesizarea avea în vedere încălcarea mai multor articole din Constituție referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiți aleși locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale și neasigurarea finanțării pentru indemnizațiile nou-create.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
21 ian 06:59
Răspunde | Votează email 0 email
sondator
Lautarul asta iohanist se comporta ca un tonomat . Este bine ca acest partid securist (PNLD) se duce usor in haznaua istoriei sale scurte .Toate sondajele il dau pierzator la toate alegerile .
20 ian 14:02
... PNL respectă decizia CCR în cazul legii privind pensiile speciale pentru aleșii...
1
EUR
4.8387
RON
04 Jun
noapte 14 °
zi 31 °
Ultimele joburi adaugate
24 H