PNL, răspuns pentru UDMR pe tema moţiunii de cenzură

Parlamentari UNPR şi PSD sunt deschişi faţă de susţinerea moţiunii de cenzură, a declarat la RFI prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban. Liberalul a precizat că "nu este exclusă" introducerea altor teme în moţiune, pe lângă cea privind votul prin corespondenţă, dacă "eventuali parteneri politici" vor acest lucru.

02 iun. 2015, 08:03
PNL, răspuns pentru UDMR pe tema moţiunii de cenzură

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu crede că tema moţiunii de cenzură anunţate de PNL, cea a votului prin corespondenţă este una bună „pentru a vota împotriva Guvernului sau pentru a da jos Guvernul”, în condiţiile în care reglementarea acestui tip de vot cădea în sarcina Parlamentului.

Ludovic Orban spune  însă că moţiunea de cenzură ar putea cuprinde mai multe teme.

„Sigur că dacă eventualii noştri parteneri în susţinerea unei moţiuni de cenzură vor să introducă şi alte teme, suntem deschişi negocierilor. Nu este exclus, în cazul în care eventuali parteneri politici doresc să se asocieze acestei moţiuni introducând şi alte teme pentru această moţiune de cenzură, noi suntem deschişi. Oricum, avem un întreg pomelnic de temeiuri care să stea la baza acestei moţiuni de cenzură. Noi am ales votul prin corespondenţă, pentru că l-am considerat cel mai important, pentru că ţine de drepturile fundamentale ale omului”.

Ludovic Orban susţine că „există o deschidere la nivelul parlamentarilor, în special în discuţii individuale, iar în PSD şi în UNPR în mod evident există o stare de nemulţumire profundă faţă de Victor Ponta şi faţă de modul în care funcţionează Guvernul şi mai ales faţă de modul în care Guvernul tratează Parlamentul.”

„Nu ştiu dacă această nemulţumire se va contabiliza în voturi, depinde foarte mult şi de ce va face majoritatea guvernamentală, dacă-i va lăsa pe oameni să voteze. Dacă-i lasă pe oameni să voteze, e posibil orice rezultat. În mod evident că am discutat cu parlamentari ai UNPR, am discutat cu parlamentari ai PSD, care sunt înclinaţi să voteze împotriva Guvernului Ponta”, a explicat Orban.

Orban a adăugat că moţiunea de cenzură va fi depusă pe 5 iunie. 

„Depunerea va fi pe cinci, cel mai probabil Birourile Permanente reunite, care trebuie să decidă calendarul moţiunii de cenzură se vor întruni luni, pe opt iunie şi atunci o să ştim cu precizie când se va citi şi când se va dezbate şi vota (…). Cel mai probabil, citirea se va face în cursul săptămânii viitoare, cel mai probabil miercuri, iar dezbaterea şi votul moţiunii, săptămâna cealaltă”, a precizat liberalul.