PNL reclamă „vicierea” votului la legea alegerilor parlamentare şi solicită anchetă

Liderul deputatilor PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri ca va solicita conducerii Camerei Deputatilor efectuarea unei anchete in cazul votului la amendamentul la legea alegerilor parlamentare privind dublarea numarului de deputati si senatori pentru Diaspora, pe motiv ca votul mai multor liberali nu a fost inregistrat.

24 iun. 2015, 14:10
PNL reclamă „vicierea” votului la legea alegerilor parlamentare şi solicită anchetă

„Patru colegi de-ai mei care au fost prezenti pe toata perioada dezbaterilor in plen si care au fost prezenti la momentul votului avand cartela in aparat si dupa declaratiile lor ca au votat „pentru” nu figureaza pe desfasuratorul oficial pe care ni l-a pus la dispozitie aparatul tehnic al Camerei. Nu vrem sa facem un scandal din aceasta, dar nu putem sa trecem cu vedere un fapt care ar putea crea vicieri grave in cazul exercitarii dreptului de vot la legi importante. (…) Este o chestiune care trebuie rezolvata. (…) Voi formula o solicitare oficiala din partea grupului PNL catre Biroul permanent pentru efectuarea unei anchete prin care sa se identifice cauzele care au generat aceasta grava eroare tehnica, ce, in cazul de fata, a dus la vicierea unui rezultat de vot„, a spus liderul deputatilor liberali, citat de Agerpres.

Orban a aratat ca amendamentul PNL prin care s-a solicitat dublarea numarului de senatori si deputati din Diaspora a fost respins cu 114 voturi pentru, 113 impotriva si doua abtineri.

Printre cei care au reclamat ca au votat acest amendament, insa votul lor nu a fost inregistrat, s-au numarat Traian Dobrinescu si Mircea Lubanovici.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a afirmat ca liberalii fac jocuri politice.

Trebuie sa fim foarte atenti cand facem asemenea jocuri politice. Am mai facut-o, in 2009, si am patimit 7-8 ani de zile in care Birourile permanente si comisiile se puteau intruni cu un singur membru, tot pe o ambitie si un orgoliu. (…) Cand faci jocuri politice trebuie sa ai o limita”, a spus Zgonea.

Deputatul PSD Bogdan Niculescu-Duvaz a afirmat ca, in conditiile in care cartela nu este introdusa bine in aparat, votul nu se inregistreaza si ca nu exista o prevedere regulamentara pentru verificarea votului.

„Nu exista o prevedere regulamentara care sa poata verifica votul deschis care este votul cu cartela in afara de momentul in care se voteaza de proba. (…) Orice fel de schimbare de principiu a sistemului de vot prin repetarea votului ar putea sa fie dezastruos si ar putea sa duca la distorsiuni foarte mari in aceasta Camera”, a spus social-democratul.