PNL, USR-PLUS şi UDMR au ajuns la un consens. Cum se împart funcţiile statului şi cine va fi premier – SURSE

În cursa contra cronometru se pare că liderii dreptei ar fi ajuns în sfârşit la un consens în ceea ce priveşte funcţiile din noul guvern, spuns surse politice pentru Adevărul.

18 dec. 2020, 12:15
PNL, USR-PLUS şi UDMR au ajuns la un consens. Cum se împart funcţiile statului şi cine va fi premier – SURSE

PNL, USR-PLUS şi UDMR au ajuns la un consens. Una dintre variantele de lucru analizate la negocierile PNL-USR PLUS-UDMR în vederea formării unei coaliţii de guvernare include opt ministere pentru PNL. Liberalii revendică Apărarea, Externele, Internele, Justiţia, Dezvoltarea, Transporturilor, Fondurile UE şi Finanţele.

USR PLUS ar urma să deţină portofoliile Sănătăţii, Educaţiei, Culturii, Energiei/ Economiei, Muncii, Mediului. Aceştia ar mai vrea şi  Justiţia sau Finanţelor, însă liberalii nu par dispuse să renunţe la vreunul.

UDMR ar urma să aibă ministerele Agriculturii, Comunicaţiilor şi Tineretului şi Sportului, au explicat surse politice, citate de News.ro.

În schimb, potrivit surselor USR-PLUS citate de Adevărul, funcţiile din noul Guvern ar urma să fie distribuite după cum urmează:

PNL, USR-PLUS şi UDMR au ajuns la un consens. Cum se împart de fapt  funcţiile statului şi cine va fi premier

Premier: Florin Cîţu (PNL)

Preşedinte al Camerei Deputaţilor: Ludovic Orban (PNL)

Vicepremier: Dan Barna (USR)

Preşedinte al Senatului: Anca Dragu (PLUS).

Surse din PNL susțin totodată că USR-PLUS pune presiune pentru paritate asupra ministerelor şi că, pe lângă Justiţie, pe mâna acestora să mai ajungă Finanţele şi Dezvoltarea.

De altfel, Orban, Barna şi Kelemen Hunor au ținut ieri o declarație de presă comună, după prima rundă în negocierile de joi, la întrevederea de la Vila Lac. Aceștia s-au arătat dispuși de flexibilitate pentru a forma cât mai repede o majoritate parlamentară.

„În urma discuțiilor pe care le-am avut marți, fiecare formațiune politică a avut o consultare. În urma acestor consultări ne-am întâlnit astăzi și am decis să continuăm discuțiile pentru formarea unei majorități parlamentare care să ducă la investirea unui guvern”, a spus Orban.

„Colegii noştri vor reîncepe să lucreze împreună tocmai pentru că programul de guvernare e prioritatea principală a acestei coaliţii. Astăzi de la ora 17.00 colegii vor începe să lucreze. Mâine vor continua discuţiile şi pe partea politică. Fiecare partid şi-a exprimat mandatul. În întâlnirea de astăzi fiecare dintre părţi şi-a exprimat o anumită flexibilitate. Suntem dispuşi să găsim o soluţie care să facă o coaliţie stabilă”, a adăugat Barna.

„Singur soluţie bună pentru România e această majoritate formată cu PNL, USR-PLUS şi UDMR. Toate soluţiile rămân pe masă din punct de vedere politic. Sunt convins că până la sfârşitul anului vom avea un Guvern funcţional, fiindcă intenţia noastră e să avem o guvernare responsabilă şi eficientă. Toate soluţiile rămân pe masă, vom găsi cea mai bună soluţie pentru România”, a conchis Kelemen Hunor.

Citește și: Noul guvern prinde contur: USR-PLUS este gata să accepte varianta Cîţu premier, Orban preşedintele Camerei, cu o condiţie